Suspendarea înmatriculării, introdusă în codul rutier. Află în ce condiţii se impune această măsură

Data publicare: Luni, 21 August, 2017 Total: 4935 accesari

Suspendarea înmatriculării, introdusă în codul rutier. Află în ce condiţii se impune această măsură

Guvernul Tudose a aprobat, în şedinţa de vineri, modificări la Codul Rutier, care vor impune suspendarea înmatriculării unui autovehicul dacă  proprietarul nu solicită autorităţilor transcrierea dreptului de proprietate sau dacă autovehiculul are ITP expirat.

 

Prin ordonanţa aprobată astăzi se introduce conceptul de suspendare a înmatriculării, ce vizează strict o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public şi nu vizează anularea înmatriculării. În context, vehiculul va figura în continuare înmatriculat pe numele proprietarului/deţinătorului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate (care va cuprinde, totuşi, o menţiune de suspendare a înmatriculării)", anunţă Executivului.

Procesul de suspendare a înmatriculării unui vehicul nu scuteşte proprietarul acestuia de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului local pentru mijlocul de transport astfel că proprietarii care nu respectă prevederile legale, se pot alege cu datorii către stat pentru maşina pe care nu le mai pot înmatricula.

 

Potrivit ordonanţei, atunci când noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data cumpărării vehiculului, precum şi în cazul anulării inspecţiei tehnice periodice a vehiculului, se dispune suspendarea înmatricularii autovehiculului.

Actul normativ mai prevede instituirea unui mecanism conform căruia, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar să se înscrie în evidenţele autorităţilor competente de înmatriculare simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar.

În cadrul acestui mecanism, organul fiscal care operează scoaterea autovehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar va avea obligaţia de a notifica înstrăinarea acestuia în cadrul schimbului de informaţii prevăzut de reglementările în materie fiscală în termen de cinci zile lucrătoare autorităţii competente de înmatriculare. Totodată, se propune ca autoritatea competentă de înmatriculare să facă menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în termen de 30 de zile de la primirea notificării", se mai arată în comunicatul Guvernului.

 

O altă modificare stabileşte dreptul Poliţiei Rutiere de a accesa Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate în vederea verificării valabilităţii inspecţiei tehnice periodice a vehiculului.

 

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor va face schimb de date, cu ajutorul unei platforme comune, cu autorităţile altor statele membre ale Uniunii Europene, pentru verificarea, vehiculelor înaintea înmatriculării.