USR se opune relocării Monumentului Marii Uniri

Data publicare: Vineri, 18 August, 2017 Total: 919 accesari

USR se opune relocării Monumentului Marii Uniri

Intenția manifestată de actuala administrație a municipiului Arad, de a reamplasa Monumentul marii uniri din 1918 de pe Lacul Pădurice în Piața Catedralei, este un act de disperare, prin care se încearcă mascarea incompetenței și delăsării specifice, în paralel cu ignorarea intereselor legitime ale cetățenilor direct afectați.


Amintim faptul că în 14 noiembrie 2006, Consiliului Local Municipal Arad a adoptat Hotărârea numărul 328, prin care a fost decisă amplasarea Monumentului în zona Lac Pădurice Arad. Această decizie a avut la bază o consultare a comunității locale, prin organizarea de întâlniri cetățenești în cartiere, precum și a unei dezbateri publice, la care au participat reprezentanți a numeroase asociații relevante. Ulterior, au fost alocați din bani publici 250.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate asupra amplasării Monumentului în zona Lac Pădurice Arad, studiu aprobat prin HCLM 157 din 23.07.2012.


Opiniile exprimate de specialiștiarată că monumentul nu cadrează cu ansamblul arhitectural al Pieței Catdralei, el fiind elaborat și executat în urma unui concurs, pe amplasamentul stabilit în 2006, ca atare are un caracter modern, specific zonei Lac Pădurice.


Sergiu Vlad
, deputat USR: ”Clasa politică arădeană face fără nicio jenă ping-pong cu banii și interesele cetățenilor.Promovarea, apoi retragerea proiectului de hotărâre privitoare la mutarea Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei s-a făcut în lipsa oricărei consultări a celor afectați de modificarea propusă, așa cum reiese din Expunerea de motive a primarului.Ambele partide, atât PSD cât și PNL uită că au votat acum trei ani pentru desființarea pieței și se poziționează după cum le dictează interesul de moment. In același timp, nimeni nu oferă o soluție care să asigure continuarea activității în condiții cel puțin la fel de avantajoase pentru comercianții din Piața Catedralei. Având în vedere toate acestea, USR va proteja interesul cetățenilor și va bloca o eventuală punere în aplicarea Hotărârii de relocare, prin atacarea în contencios administrativ”.