Amplasarea Monumentului Marii Uniri se tranformă într-o „ţigănie” ieftină

Data publicare: Joi, 17 August, 2017 Total: 1801 accesari

Amplasarea Monumentului Marii Uniri se tranformă într-o „ţigănie” ieftină

Da, exact aşa, o ţigănie ieftină fără nici o conotaţie rasială sau vreun afront faţă de etnia rommă, pur şi simplu o ţigănie ieftină, asta a devenit amplasarea unui simbol care ar trebui să reprezinte până la urmă ceva sacru, şi anume: apariţia României mari a cărei sămânţă s-a sădit la Arad.

 

Ridicolul şi penibilul acestei poveşti începe de la ideea în sine, de la felul cum arată şi până la locul unde a fost „făurit” monumentul, adică în China. Cum Dumnezeu să faci un monument al Marii Uniri în China?! Doar pentru că este mai ieftin? Atât valorează simbolistica lui?


Sculptorul Florin Codre şi chinezii care au muncit la monument

 

Povestea începe de prin ....nici nu ştim exact de când, iniţiativa realizării unui Monument al Marii Uniri la Arad a reapărut în 2003 prin reânfiinţarea Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, cert este că el trebuia amplasat la Arad prin 2011, însă cele 150de tone de marmură chinezească au rămas blocate în portul Constanţa, neînţelegerile legate de destinatar,  plata transportului etc, a făcut că în final, bucăţile componente ale monumentului să ajungă în curtea de la ţară a sculptorului, la 70 de kilometri de Bucuresti, in satul Chiselet judeţul Calarasi.

 

Cert este că „marele monument” a costat statul român 10 milioane de lei, care au fost plătiţi sculptorului Florin Codre, acesta din urmă ar fi trebuit să-l transporte până la Arad şi să supravegheze asamblarea lui.

 

S-a ajuns până la plângeri penale pe numele sculptorului pentru că acesta nu l-a transportat la Arad, el n-a ajuns nici astăzi, 17 august 2017, ziua în care "ţigănia" chinezăriei va continua în sedinţa de CLM, gurile rele spuneau la vremea când s-a făcut plângerea penală,  sculptorul braşovean ar fi „păpat banii” şi nu mai are cu ce achita transportul chinezăriei.

 

Din moment ce ministerul culturii a plătit pentru monument, beneficiarul este ministerul, Aradul asigurând găzduirea lui, adică amplasarea lui cu un acord al ministerului, adică a celui care a plătit pentru monument, iar pentru acest lucru, cu puţin timp în urmă am avut parte de vizita unui secretar de stat care a vizitat locaţia buclucaşă, adică celebra de acum piaţă agro cunoscută de arădeni ca şi „piaţa mare” care de fapt e mai mică decât „piaţa mică” (Mihai Viteazul) sau Piaţa Catedralei, iar acesta se pare că nu ar fi spun NU acestei locaţii.

 

PSD-iştii arădeni, simţind miros de sânge rezultat din lupta politică, au zis că ar fi o pită de mâncat în povestea asta, şi s-au apucat în iarna trecută, împreună cu arădeanul de import, actualul ministru  al economiei care „duduie”, Fifor, să monteze pieţarii şi să-i pună să adune semnături pentru oprirea desfiinţării pieţii mari care e mică, deşi nu s-a discutat niciodată despre desfiinţare ci despre mutarea ei, municipalitatea dorind să ofere arădenilor o piaţetă publică pietonală aşa cum au mai toate oraşele din jurul nostru la care ne uităm cu un stop de salivă în colţul gurii, dar când vine vorba să facem şi noi una, preferăm ţigănia actuală din zonă căci scandalul politic de orice fel şi pe orice subiect e bun, cineva întotdeauna are de câştigat din asta.

Cu toate că PSD-isţii arădeni sunt foarte interesaţi de acest monument, miercuri la comisia de cultură au fost toţi absenţi, la comisiile de specialitate nu este prezentă presa, deci, nu-s interesante discuţiile fără presă, şi-au păstrat arsenalul pentru şedinţa CLM unde va fi prezentă evident şi presa, circul fără spectatori nu mai e circ.


Citeşte şi: 
Cosilierii PSD absentează de la comisia pentru cultură. Interes zero pentru Monumentul Marii Uniri

 

Astăzi, pe ordinea de zi a CLM Arad, există punctul 35, unul „fierbinte” care va face deliciul presei, şi anume: „amplasamentului Monumentului Marii Uniri de la 1918 în Municipiul Arad” unde se vor lansa acuze, jigniri etc, care vor face deliciul audienţei, iar alte puncte mai arzătoare de pe ordinea de zi vor trece evident, neobservate, unul din ele este cel în care CET-ul nu primeşte acordul CLM de a furniza energie termică în iarna care urmează, acest lucru fiind posibil doar cu două treimi din voturile consilierilor locali, adică este nevoie şi de voturile celor din PSD-ALDE, care până astăzi nu au binevoit să le acorde, iar povestea pieţii mari care e de fapt mică, va monopoliza întreaga şedinţă, însă la iarnă momentan nu avem furnizor de energie termică....noaptea minţii.


Sursă foto: Facebook


T.B.