Credincioșii în număr foarte mare la Mănăstirea Hodoș Bodrog, de Sfânta Maria

Data publicare: Miercuri, 16 August, 2017 Total: 1974 accesari

Credincioșii în număr foarte mare la Mănăstirea Hodoș Bodrog, de Sfânta Maria

Mănăstirea Hodoș-Bodrog este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din țara noastră. Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului are o însemnătate cu totul specială, fiind sărbătorit, în fiecare an pe 15 august, și Hramul acestui lăcaș de cult ! AFLĂ ce au făcut credincioșii !

 

În fiecare an, pe data de 15 august, mii de credincioși din vestul țării și-au îndreptat pașii spre Mănăstire, pentru a se ruga la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Deasemenea, pentru credincioși a devenit o tradiție și Procesiunea "Drumul Crucii", dar și pentru a fi prezenți, în zi de mare Sărbătoare, la Sfânta Liturghie Arhierească.


Peste noapte au rămas în curtea mănăstirii, zeci de credincioși , uniți în gând de rugăciune către Maica Domnului. "Drumul Crucii" reprezintă calea pe care Iisus Hristos a mers cu Crucea în spate, urcând Dealul Golgotei. 


Încă din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la Mănăstire spre satul Bodrogu Nou, drum pe care au fost amplasate 14 cruci, fiecare având câte o icoană cu una dintre cele 14 opriri, conform mărturiilor Sfintei Scripturi și ale Sfintei Tradiții, și anume: prima oprire: interogatoriul și condamnarea la moarte; a doua oprire: arcada ,"Ecce Homo", unde Iisus a luat crucea; a treia oprire: Prima cădere a lui Iisus sub povara Crucii; a patra oprire: întâlnirea lui Iisus cu Mama Sa; a cincea oprire: întâlnirea cu Simon din Cirene; a șasea oprire: întâlnirea dintre Iisus și Veronica; a șaptea oprire: Drumul Crucii întretăiat de Cardo Maximus; a opta oprire: a doua cădere a lui Iisus sub povara Crucii; a noua oprire: a treia cădere a lui Iisus sub povara Crucii; a zecea oprire: dezbrăcarea lui Iisus de hainele Sale; a unsprezecea oprire: pironirea pe Cruce; a doisprezecea oprire: Răstignirea și Moartea lui Iisus; a treisprezecea oprire: coborârea de pe Cruce; cea de-a paisprezecea oprire: mormântul și locul Învierii lui Hristos. 


Acest Drum al Crucii durează aproximativ trei ore, iar pelerinii au avut de parcurs aproximativ patru kilometri. De la Hodoș-Bodrog au pornit, și acest an, foarte mulți credincioși. Tineri, bătrâni, însoțiți de rude, vecini ori prieteni, oamenii au parcurs cu bucurie acest drum special, s-au rugat, au cântat și au ascultat pasaje din Sfânta Scriptură și cuvinte de învățătură rostite de preoți. 


Rugăciunile și gândurile cele mai lăuntrice, durerile și speranțele, bucuriile, toate s-au ridicat la Cer adresate Maicii Domnului, știind că ea este, pentru noi toți, Mijlocitoare înaintea iubitului ei Fiu. Și fiecare a purtat în suflet convingerea, lăuntrică și fermă, că Maria îi va ajuta. În localitatea Bodrogu Nou a fost sărbătoare, ruga a adunat sute de localnici dar și de oameni din împrejurimi, care au petrecut până după miezul nopții.