Preţul energiei electrice din România, cel mai mare din Europa. Ministrul Energiei: Lucrurile decurg normal!

Data publicare: Luni, 14 August, 2017 Total: 8988 accesari

Preţul energiei electrice din România, cel mai mare din Europa. Ministrul Energiei: Lucrurile decurg normal!

 

Preţul curentului electric a explodat de-a dreptul în lunile Iunie şi Iulie. Statisticile arată că nu doar cantitatea consumată a crescut, ci şi pretul de cotaţie pe piaţa spot.

Astfel, preţul mediu de închidere a Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU), piaţa spot a energiei electrice a fost, în iulie, de 230,94 lei/MWh, cu 68% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 19% faţă de luna anterioară.

 

 

Volumul mediu orar tranzacţionat pe Piaţa pentru Ziua Următoare a fost de 2.868 MWh, în iulie, în creştere cu 23% faţă de luna iunie, ceea ce se traduce printr-o creştere inevitabilă a preţurilor pentru consumatori.

Europex, o asociaţie a platformelor de tranzacţionare a energiei electrice din Europa,  a publicat date conform cărora, începând din 4 august, preţul mediu de pe piaţa spot din România a fost cel mai mare din Europa.

 

Deşi cotaţia energiei electrice a ajuns să fie cea mai mare din Europa în ultima lună, ANRE spune că piaţa funcţionează normal.

 

Ministrul Energiei, Toma Petcu, este de părere că lucrurile decurg normal şi că faţă de săptămâna trecută preţurile la energia electrică sunt într-o uşoară scădere pe PZU dar că ANRE nu a realizat verificările anunţate în legătură cu posibilele ănţelegeri între jucătorii la bursă care să scumpească artificial preţurile.

 

Declaraţiile ministrului Energiei vin în contextul în care, Petcu declarase, cu doar câteva zile în urmă, că există semnale de pe piaţa energiei electrice privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producători de energie din România , care vor fi analizate de Consiliului Concurenţei.

 

Potrivit experţilor, creşterea preţului energiei electrice se va simţi în buzunarele românilor începând de luna viitoare când va intra în vigoare şi acciza pe carburant de 7 eurocenţi pe litru.