Primarul Gheorghe Falcă acuză răfuieli politice: „Am primit în 2016 finanţare de la CNI, dar nu e activată. Noi suntem un bastion care nu primeşte bani de la guvernările PSD” (Interviu ProSport)

Data publicare: Sambata, 12 August, 2017 Total: 6359 accesari

Primarul Gheorghe Falcă acuză răfuieli politice: „Am primit în 2016 finanţare de la CNI, dar nu e activată. Noi suntem un bastion care nu primeşte bani de la guvernările PSD” (Interviu ProSport)

Din cei aproximativ 11 milioane de euro necesari ridicării stadionului de 12.500 de locuri de la Arad, 2,5 milioane ar trebui să vină de la guvern, în baza unei hotărâri luate anul trecut, dar finanţarea nu este încă activată, afirmă primarul oraşului, Gheorghe Falcă. Într-un interviu acordat ProSport, edilul liberal spune că nici nu îşi face mari speranţe pentru că ştie, din experienţă, că Aradul nu primeşte niciun ban pentru dezvoltare din partea guvernului atunci când la putere este PSD.

 

Pe de altă parte, Adrian Cefalan, director al Companiei Naţionale de Investiţii, declară pentru ProSport că nu criteriile politice împiedică deblocarea banilor, ci cele de ordin administrativ şi procedural: Aradul trebuie să-şi termine partea de lucrări, apoi îşi intră în rol şi CNI.



Discuţia apare în contextul discutat al felului în care guvernul actual prioritizează lucrările de infrastructură în sport. Proiectul Hotărârii de Guvern pentru alocarea a 12 milioane de euro în scopul reconstruirii stadionului din Alexandria a trecut deja de dezbaterea publică şi urmează să fie pus pe ordinea de zi a cabinetului Tudose. În acest timp, oraşe precum Piteşti şi Arad, mult mai importante atât ca număr de locuitori şi economie, cât şi în plan fotbalistic, sunt amânate.

 

Stadionul din Arad (sus), finanţat de Primăria locală, va costa aproape 11 milioane de euro, va fi complet acoperit, va avea 12.500 de locuri, hotel, restaurant, muzeu şi va fi acreditat până la nivel de semifinală de cupe europene. Stadionul din Alexandria (jos), finanţat de la bugetul de stat, va costa peste 12 milioane de euro, va avea aproape 5.500 de locuri, parcare de 100 de locuri pentru VIP şi facilităţi pentru întreceri de atletism. Pe el se vor putea disputa cel mult meciuri de Liga 1.



 

Guvernul urmează să aloce, conform proiectului, peste 12 milioane de euro pentru un stadion de aproape 5.500 de locuri la Alexandria. Alţi circa 4 milioane de euro se vor duce către un stadion din alt orăşel al Judeţului Teleorman, Turnu Măgurele. Echipa din Alexandria joacă azi în Liga 3, iar echipa din Turnu Măgurele – în Liga 4.

Primarul Piteştiului, Cornel Ionică, a mărturisit pentru ProSport că este „foarte dezamăgit“ de faptul că, deşi oraşul său are o mare tradiţie fotbalistică şi este un contribuabil important la PIB-ul naţional, guvernul încă nu a dat un răspuns cererii făcute în februarie pentru refacerea tribunelor. Cornel Ionică este membru PSD.

La rândul său, liberalul Gheorghe Falcă e resemnat şi, în discuţia cu ProSport, a lăsat impresia că nici nu-şi pune mari speranţe că va primi vreodată banii alocaţi prin HG, anul trecut, de cabinetul Cioloş.



Dincolo de acuzaţiile (firesc subiective) venite de la primarii care trebuie să înfrunte nemulţumirea şi reproşurile alegătorilor din urbele lor şi de explicaţiile procedurale oferite de reprezentanţii CNI rămân însă faptele. Stadioanele de la Craiova, Târgu Jiu, Alexandria şi Măgurele au primit finanţare, iar primele două sunt aproape gata. Altele aşteaptă la nesfârşit. Primarul Piteştiului spune că, în cazul arenei din Trivale, nici n-ar fi aşa mare cheltuială, pentru că nu se doreşte decât refacerea tribunelor, ceea ce reduce la jumătate costul. Aradul are de primit doar 2,5 milioane de euro. O bagatelă, dacă privim costurile arenei din Alexandria (12,2 milioane) şi chiar pe cele ale stadionului din Turnu Măgurele (4,2 milioane). Dar finanţarea e pe hold.

 

Citeşte AICI tot interviul!





Sursa: ProsSport.ro