Cronică de festival. O fotografie pe zi! Aparent, o partida normală

Data publicare: Miercuri, 09 August, 2017 Total: 3075 accesari

Cronică de festival. O fotografie pe zi! Aparent, o partida normală

Ne afăm în faţa unei imagini aparent fără semnificaţie. La simultanul demonstrativ programat înaintea primei runde a turneului Open de la Arad, câştigătorul ediţiei precedente, Andrei Istrăţescu oferă unui număr de 20 de jucători din Arad, şansa unei confruntări memorabile. O partidă cu un mare maestru internţional. Printe ei sunt jucători de toate vârstele, de la tinere speranţe, până la speranţe foarte înţelepte.

Însă nu este o imagine obişnuită. Iată povestea ei spusă pe scurt. În urmă cu câteva decenii, în calitate de reporter la început de drum, am ajus în celebra cameră a ştirilor de la Radio România Actualităţi. Acolo am observat un personaj aparte, cu care am reuşit să vorbesc. Era Mihai Istrăţescu. Eu făceam interviuri şi reportaje, dânsul îmi vorbea cu mare entuziasm de fiul său, Andrei, un copil care promitea mult la ... şah. Aşa am auzit eu prima dată de Andrei Istărţescu. Fără să îl cunosc personal, am început să îl urmăresc prin ştirile sportie ale epocii, mult mai multe despre şah atunci, în comparaţie cu tristul prezent. Andrei s-a afirmat, a plecat în Franţa, a revenit la Piatra Neamţ, iar cu tatăl său am vorbit abia acum cu emoţie. Acum este la Arad. Deşi punctele de la diferite competiţii nu se adună de obicei, noi o facem cu placere. Andrei a acumulat deja 22,5 puncte, dintre care 19,5 la simultan şi 3 după primele trei runde în tunreul open.


Marţi dimineaţă, Andrei ne-a mărturisit:,,M-am simţit foarte bine, au fost şi copii şi oameni mai cu experienţă. Cadrul a fost foarte frumos, în faţa Primăriei,,.

Adversar este domnul Viorel Muscă, fotoreporterul oficial al festivalului internaţional de la Arad. Pe dânsul îl ştiu doar de câteva zile. A lucrat la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, mare pasionat de arta fotografică, în special de fotoreportajul pe teme sportive. Palpită însă şi la viaţa artistică a zonei, iar peştii prins de dl. Muscă sunt renumiţi în lumea gurmanzilor. 


Marţi dimineaţa, el mi-a spus: ,,Încă nu am încercat să prind peşti cu muscă, din respect pentru acest nume. Dar, în viitor vreau să încerc, să văd ce efect are,,
Doi oameni, o singură pasiune. O strângere de mână care a consfinţit victoria lui Andrei. Una din cele 19 din 20 de partide desfăşurate în centrul Aradului.
Dar nu rezultatul contează aici prea mult. Ci unirea a două destine deasupra tablei cu 64 de pătrate.


La final, trebuie să mărturisim că fotografia ascunde un mister. Ea este semnată de Viorel Muscă, dar el apare şi în poză. Adică cum ? Sigur, un maestru fotograf are la îndemână mereu un secret care explică orice.

Text: Aristotel Bunescu