ALERTĂ! Primul caz confirmat de pestă porcină africană la porcii domestici în Satu Mare

Data publicare: Joi, 03 August, 2017 Total: 1169 accesari

ALERTĂ! Primul caz confirmat de pestă porcină africană la porcii domestici în Satu Mare

În data de 31 iulie 2017 Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul caz de pestă porcină africană la porcii domestici în municipiul Satu Mare.

               
Ca urmare a acestui fapt Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a luat măsuri cu prioritate  absolută în sensul informării și reinstruirii tututor medicilor veterinari din județ precum și a fermierilor și  a factorilor de răspundere în gestionarea vânătorii și a vânatului.

               
În consecință s-a dispus interzicerea circulației porcinelor domestice fără documente sanitare veterinare, de asemenea se interzice creșterea porcinelor în apropierea mediului silvatic.

              
În scopul prevenirii introducerii pestei porcine africane inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad au efectuat controale în trafic vizând transporturile internaționale de animale si alimente, rutele de tranzit și zonele turistice.

             
De asemenea au fost distribuite materiale informative către populație care au fost afișate la punctele de intrare în țară (rutiere și aeriene).

             
Crescătorii de animale sunt obligați să anunțe de îndată medicul  veterinar despre toate cazurile de îmbolnăvire sau orice suspiciune de boală la porcine, din exploatațiile noncomerciale și comerciale.

             
Deoarece din primele investigații întreprinse de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare a reieșit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, sfătuim populația să nu achiziționeze aceste produse decât din unități autorizate sanitar veterinar. Boala  nu se transmite la om, dar nu are tratament la animalele afectate și nici vaccin pentru prevenție. Rata mortalității este deseori de 100%.