Protest în toate închisorile din ţară! Angajaţii se plâng de condiţiile inumane de muncă!

Data publicare: Marti, 01 August, 2017 Total: 2027 accesari

Protest  în toate închisorile din ţară! Angajaţii se plâng de condiţiile inumane de muncă!

Un protest spontan are loc chiar la această oră în închisorile din România. Gardienii se plâng de condiţiile inumane de muncă şi spun că refuză să mai facă ore suplimentare neplătite.

 

Sindicaliştii din penitenciare spun că protestul este rezultatul crizei prelungite din sistem, a lipsei acute de personal precum şi a măsurilor anunţate de Guvern, de a reduce bugetul administraţiei naţionale a penitenciarelor.

 

Potrivit datelor, în România există un gardian la 300 de deţinuţi, cu mult peste media europeană.  Nici salariile nu sunt satisfăcătoare în sistem, un gardian încasează pe luna puţin peste 2000 de lei, sumă în care este inclusă şi norma de hrană.

 

În ultimii ani, tot mai mulţi gardieni au ales să plece din sistemul penitenciarelor astfel că în momentul de faţă, deficitul de personal este extrem – doar 61% din functiile necesare fiind ocupate la acest moment, conform Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

 

Conform Ministerului Finantelor Publice, Guvernul va refuce încă o dată bugetul penitenciarelor cu suma de 57 de milioane de lei la proxima rectificare bugetară, în condiţiile în care în anul 2017, bugetul Administratiei Naţionale a Penitenciarelor a fost deja redus cu suma de 127 de milioane de lei faţă de anul precedent, în pofida repetatelor declaraţii politice îngrijorate de conditiile din penitenciare.