INEDIT - Formatul buletinelor biometrice, făcut public de Ministerul Afacerilor Interne

Data publicare: Joi, 27 Iulie, 2017 Total: 2187 accesari

INEDIT - Formatul buletinelor biometrice, făcut public de Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne, a făcut public în cadrul unei conferinţe de presă, noul format al buletinelor care ar putea fi disponibile încă de la începutul anului viitor.

 

Noua carte de identitate va avea dimensiunile unui card bancar, fiind mai mic faţă de actualul format. De asemenea, culorile vor fi schimbate, iar datele se vor regăsi pe ambele feţe ale actului de identitate.

 

Buletinele biometrice vor prelua şi datele de pe cardul naţionat de sănătate astfel, cetăţenii care vor opta pentru acestea vor purta după ei, un singur card în loc de două.

 

"Cartea electronică de identitate va conţine un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice. Va permite stocarea în condiţii de siguranţă a datelor biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială şi, opţional, imaginile impresiunilor papilare a două degete. De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice", s-a precizat în cadrul dezbaterii, transmite Mediafax.

 

Potrivit MAI, buletinul biometric va costa în jur de 20 de euro şi va fi schimbat gratuit după expirarea celor aflate încă în termen de valabilitate. Cetăţenii care doresc schimbarea buletinului vechi cu unul în format nou, biometric, vor achita taxa de 20 euro, aproximativ 90 de lei.

 

Noul buletin vine cu noi elemente de siguranţă precum un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice, date biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială şi, opţional, imaginile impresiunilor papilare a două degete. De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice.

 

 

Motivul principal al modificării actualelor documente e reprezentat de securitatea acestor documente şi de introducerea unor elemente moderne de siguranţă”, au conchis iniţiatorii proiectului de lege.

 

 

De-a lungul timpului, au existat mai multe controverse religioase legate de apariţia buletinelor biometrice. Mai mulţi clerici din rândul bisericii au lansat ideea că buletinul biometric este o unealtă de manipulare şi control excesiv al vieţii individului.