Joaca de-a CENTENARUL. Guvernul periclitează aniversarea MARII UNIRI de la 1 Decembrie 1918

Data publicare: Marti, 11 Iulie, 2017 Total: 2418 accesari

Joaca de-a CENTENARUL.  Guvernul periclitează aniversarea MARII UNIRI de la 1 Decembrie 1918

Guvernul României a instituit în ianuarie 2014 printr-o Hotărâre, Programul național „ROMÂNIA 100”. Programul ar fi trebuit să se la 1 decembrie 2018, de ocupe de aniversarea  a 100 de ani de la crearea statului național, unitar, român.


 În acest sens, a fost constituit Comitetul național pentru pregătirea, organizarea și coordonarea desfășurării acțiunilor din cadrul Programului, condus de premier. Potrivit proiectului, ar fi urmat ca acțiunile și manifestările incluse în cadrul Programului să fie finanţate de la bugetul de stat, mai exact, de la ministerul culturii.

Din 2014 Şi până în prezent, guvernul nu a reuşit să contureze nici un program concret  de acțiuni COERENTE pentru sărbătorirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1989, deşi așteptările privind Centenarul sunt foarte mari iar promisiuni în acest sens au tot fost lansate în spaţiul public de diferiţi politicieni.

 

Uitat prin sertare, proiectul a fost readus în atenţia publică de Guvernul Tudose care însă, are planuri de desfiinţare a Departamentului Centenar.

Printre ministere, circulă un proiect de ordonanță de urgență care dispune desfiinţarea Departamentului Centenar, acesta urmând să fie înlocuit de o Direcție în cadrul Ministerului Culturii.


Potrivit ordonanţei, în termen de 30 de zile de la data intrării acesteia în vigoare, Ministerul Culturii trebuie să propună Guvernului un proiect de HG pentru organizarea și funcționarea acestei noi direcții din cadrul Ministerului Culturii.

Culmea degringoladei,Ministerul Culturii , în schimb, a anunţat pe 7 iulie, că Departamentul Centenar care tocmai urmează a fi desfiinţat și Uniunea Agențiilor de publicitate din România (U.A.P.R.), au încheiat un protocol de colaborare cu ministrul Lucian Romaşcanu, pentru realizarea proiectelor comune ocazionate de marcarea Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri.


Astfel, cu mai puţin de jumătate de an înaintea evenimentului istoric, România rămâne fără finanţare şi fără nici un plan de punere în scenă a manifestaţiilor de sărbătorire a centenarului.