Primăria vrea să înfiinţeze muzeul fabricii de păpuşi Arădeanca !

Data publicare: Marti, 11 Iulie, 2017 Total: 2762 accesari

Primăria vrea să înfiinţeze muzeul fabricii de păpuşi Arădeanca !

Aleşii locali din Arad urmăresc achiziţionarea unui teren în suprafaţă de 584 metri pătraţi şi situat pe strada Pădurii nr.2-4. Mai exact, este vorba de vechea fabrică de păpuşi Arădeanca, prima fabrică de jucării din România.

 

Potrivit proiectului de hotărâre, în locul respectiv urmează să fie amenajat un centru pentru servicii educativ-culturale, totul culminând cu amenajarea unui muzeu al jucăriilor şi includerea în istorie a celebrelor păpuşi fabricate în urbea noastră.

Nostalgicii şi nu numai vor putea să admire colecţii de păpuşi precum „păpuşa Georgeta“, păpuşi din lotul „Ştrengarul“,păpuşa "Lulica"- prima păpuşă îmbrăcată în straie ţigăneşti, păpuşile "Nadia Comăneci", "Oana Zăvoranu", "Cleopatra Stratan" şi multe alte modele de jucării şi accesorii confecţionate la fabrica-reper pentru industria Arădeană.

 

Arădeanca, de la succes mondial la agonie şi faliment.


Fabrica Arădeanca a fost înfiinţată în anul 1949 şi avea ca obiect de activitate confecţionarea de jucării.


În afară de păpuşi, întreprinderea mai confecţiona manechine, medalii, insigne şi cupe sportive dar cel mai renumit produs al fabricii, rămâne păpuşa Nadia.

Emblematică pentru fabrica de păpuşi din Arad, Nadia a fost creeată imediat după 10-le perfect al sportivei Nadia Comăneci la Montreal şi a avut un real succes atât pe piaţa din România cît şi pe pieţele internaţionale.

Vânzările papuşii Nadia au ajuns să aducă peste 10% din totalul veniturilor.

 

Cândva o fabrică înfloritoare cu peste 1200 de angajaţi, nenumărate premii şi medalii de talie mondială, activitatea fabricii de păpuşi a intrat pe o pantă descendentă. În anul  2000, sub guvernarea lui Adrian Năstase, Arădeanca a înregistrat primele pierderi după 50 de ani de activitate.


În 2010, administratorii fabricii din Arad au  încercat o resuşcitare a brandului Arădeanca prin lansarea pe piaţă a unei noi variante de colecţie a celebrei „Nadia în serie limitată.

Noua păpuşă purta la gât o medalie de aur-replică fidelă a celei câştigate de Nadia Comăneci la Olimpiada din 1976, legată de şnurul tricolor. Tot în aceeaşi perioadă, au apărut în magazine şi păpuşile „Oana Zăvoranu“, „Andreea Răducan“ şi “„Cleopatra Stratan“.


Cu toate acestea, managementul defectuos format din trei acţionari majoritari a determinat în anul 2013, intrarea în insolvenţă a întreprinderii. Anul 2014 a fost anul în care fabrica Arădeanca- un brand de ţară, a fost declarată oficial în faliment.