Interviul lunii, Ionel Bulbuc, actor al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, fondatorul Festivalului Şcolilor de Teatru din România

Data publicare: Luni, 10 Iulie, 2017 Total: 3796 accesari

Interviul lunii, Ionel Bulbuc, actor al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, fondatorul Festivalului Şcolilor de Teatru din România

Am stat de vorbă cu Ionel Bulbuc, actor al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, fondatorul Festivalului Şcolilor de Teatru din România 12-15 iulie 2017.

Ionel Bulbuc are 41 ani şi este actor profesionist, absolvent al Facultăţii de Muzica Timişoara, secţia actorie, în cadrul Universitatii de Vest Timisoara, fondator al proiectului START Arad, un proiect de suflet în care a avut mare încredere încă din momentul aşternerii lui pe hărtie.

 

Ghidul Arădean:  Ce reprezintă “START”

Ionel Bulbuc: În 12 iulie dăm startul primei ediţii a Festivalului START. O premieră în Arad.  Mă bucur că am reuşit să dezvolt un proiect înedit pe care l-am avut în minte de foarte mulţi ani, mai exact de pe vremea când eu aveam vârsta participanţilor de la START. Şi acum îmi amitesc,  eram la final de facultate şi mă intrebam: ei, acu’ încotro?  Nu am avut o şansă similară, cu cea pe care o oferă START-ul tinerilor absolvenţi care vin  la Arad.  Ei au posibilitatea să joace pe o scenă, în faţa unui public, în faţa unui juriu avizat şi pot chiar să se aleagă cu unul sau mai multe contracte. E fantastic! START este singurul festival “platformă de locuri de muncă” pentru tinerii absolvenți ai școlilor de teatru.




G.A.: DE CE ARADUL?

I.B.: Aradul este oraşul în care m-am format ca şi actor, aici am activat 12 ani şi pentru că publicul arădean merită să vadă ce este nou în domeniu artei teatrale.



G.A.: Cine vor fi cei care vor participa la acest festival?

I.B.: Am o mare satisfacţie că reacţia universităţilor a fost una pozitivă, mai ales că vorbim despre un festival aflat la început de drum. Un numar de 6 unităţi de invăţământ superior din ţară, facultăţi etalon pentru invăţământul cu acest profil şi-au anunţat participarea încă de la finele anului trecut. Este vorba despre Universitatea Naţională de Artă Teatrală „I.L. Caragiale” Bucureşti, Universitatea Hyperion Buucreşti, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Universitatea de Arte Tg. Mureş, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca şi Universitatea din Craiova. Toţi cei car au răspuns invitaţie noastre de a participa la festivalul START au înţeles  că este un bun prilej pentru schimburi de experiență, pentru stabilirea de noi contacte, punerea bazelor unor colaborări între școli.

START este un test pentru fiecare absolvent în parte dar și pentru fiecare unitate de invățământ din ţară. De aceea sunt sigur că fiecare facultate participantă va veni la Arad cu „artileria grea”.

 

G.A.: Cum ţi-a venit ideea unui astfel de festival?

I.B.: Necesitatea organizării acestui festival s-a născut din nevoia tânărului absolvent de teatru de a se face remarcat. În cadrul festivalului vor fi prezentate spectacolele de licență sau masterat ale facultăților de teatru pomenite anterior. Practic sunt spectacole lucrate pe tot parcursul anului, care au șansa să fie văzute de un public numeros, de un juriu format din critici, manageri de teatru, regizori sau actori.

În fiecare seară, începând de miercuri, 12 iulie, până vineri, 14 iulie pe scenele Teatrului Clasic „Ioan Slavici”din Arad vor fi prezentate câte două spectacole. Profit de ocazie pentru a lansa o invitaţie publicului arădean de a fi alături de noi, alături de tinerii actori, care au nevoie de încuraiările lor,  cărora să le ofere satisfacţia muncii lor, respectiv aplauzele de la final. Arădenii merită un astfel de festival şi consider că Aradul este cel mai potrivit loc pentru desfăsurarea unui asemenea eveniment. Proeictul START își propune, de altfel  revigorarea culturală a Aradului.

 

G.A.: Care va fi programul festivalului?

I.B.: Aşa cum spuneam mai devreme serile de miercuri, 12 iulie până vineri, 15 iulie sunt rezervate prezentărilor de spectacole de licenţă, iar dimineţile workshopurilor. Dorim să oferim tinerilor participanţi o experienţă frumoasă.  Astfel am gândit o secţiune de workshop. În acest sens la Arad vor susţine ateliere Florin Fieroiu, Ioan Peter şi Mihaela Sârbu. Ca actor sau actor în formare ai da orice să participi la atelierele acestor „grei”. Ceea ce mi s-a părut surprinzător a fost că am fost întrebat de o parte dintre elevii arădeni de la Liceul de Arte dacă ar şi-au manifestat şi ei dorinţa de a participa la aceste workshopuri. Am spus DA, categoric. Şi uite aşa îmi dau seama că START a luat un start bun.

 

G.A.: Fiind un festival, va fi nevoie de un juriu care să delibereze, la cine te-ai gândit să facă parte din juriul fertivalului?

I.B.: Tania Popa este în fruntea echipei care va desemna câştigătorii festivalului, alături de Claudiu Groza, critic de artă teatrală. Iniţial la masa juraţilor trebuia să se aşeze şi actorul  Zoltan Lovas, spun trebuia pentru că din păcate o problemă medicală îl împiedică să mai ajungă la START.   Practic cei care vor reuşi să impresioneze juraţii au şansa ca spectacolul lor să fie introdus în stagiunea unuia sau a mai multor teatre din ţară. În acest an ne oferă sprijinul şi le mulţumesc pe această cale  managerului Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Bogdan Costea, managerului Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”din Timişoara, domnul Balázs Attila precum şi directorului Teatrului German de Stat (TGST) din Timişoara, domnul Lucian Vărșăndan. Teatrele au nevoie de un suflu nou, iar START asta urmăreşte.

Şi dacă tot am ajuns la capitolul muţumiri, vreau să mulţumesc pentru tot sprijinul acordat Primăriei Muncipiului Arad, Centrului Municipal de Cultură, Consiliului Judeţean Arad, partenerilor media precum şi întregii echipe care se află în spatele acestui proiect.

 

 

G.A.: Fiind un festival pentru arădeni, dar nu numai, ce le transmiţi “consumatorilor de teatru” ?

I.B.: Haideți la START, împreună putem să le facem drumul mai ușor tinerilor actori, să le arătăm că ne pasă de ei, că au pentru cine munci și  merită să-și facă meseria, nu să se piardă pe drum…alegând o altă carieră decât cea pentru care s-au pregătit sau au visat. Din 12 iulie pana in 14 iulie sunteti invitati la START.