Campul Batalionului191 Infanterie în poligonul din Ungaria

Data publicare: Joi, 06 Iulie, 2017 Total: 2966 accesari

Campul Batalionului191 Infanterie în poligonul din Ungaria

Deși restrâns perimetral la zona repartizată campului românesc, nivelul mișcărilor în poligonul „Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center” din Ungaria a crescut semnificativ odată cu instalarea, în data de 4 iulie, a primilor 50 de militari arădeni din detașamentul „Brave Warrior 17”* al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”. Restul de o sută de militari din detașament este așteptat să ajungă în zona destinată pregătirii pentru luptă în data de 6 iulie.

 

Potrivit planificării, ziua de 5 iulie a avut un caracter adminsitrativ, infanteriștii ocupându-se cu instalarea corturilor de comandament și amenajarea punctului de comandă de companie, iar nucleul de stat major al batalionului participând, de-a lungul întregii zile, la recunoașteri în teren și la ședințe și întâlniri de planificare operațională și logistică a exercițiului.

 

În situația instalării unei tabere proprii într-o bază militară dintr-o nouă zonă de operații este necesar concursul gazdelor – fie al națiunii în care este dispusă baza, fie al eșalonului de comandă al bazei, fie sprijinul combinat al celor două entități. Evident, relația funcționează pe două direcții, primul, cel al înțelegerilor între părți și stabilirii modalităților de colaborare, care revine nivelelor de comandă și state majore și, cel de-al doilea, al realizării concrete, al colaborării directe la nivel de execuție a militarilor. În acest sens, suportul camarazilor unguri din cadrul „Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center”, prompt și colegial, a făcut ca instalarea campului românesc să se realizeze în parametrii stabiliți în conferințele de planificare anterioare.


De remarcat, în relația stabilită la nivel de executanți, a fost limba folosită în comunicarea dintre infanteriștii români și logisticienii unguri care, de această dată, nu a fost limba engleză. Așadar, comunicarea nu a mai fost „mediată” de o limba străină pentru ambele structuri, ci s-a făcut direct, în ungurește. Între infanteriștii arădeni se găsesc mai mulți vorbitori de limbă maghiară, unii fiind etnici unguri, unii fiind etnici români care vorbesc și limba maghiară. Caporalul Zoran Lantoș a fost unul dintre militarii români care au asigurat comunicarea, nemailăsând să crească îndoiala între vorbitori că ar mai fi rămas ceva de rediscutat  sau de înțeles. De altfel, într-una dintre zilele anterioare, la masă, o doamnă-militar a țării-gazdă a împărțit cu generozitate binețe camarazilor români, folosind o curată limbă română, cu ușor accent ardelenesc.

 

Executarea recunoașterilor în zona poligonului de către ofițerii din statul major a fost una dintre activitățile importante ale zilei, având în vedere necesitatea de a cunoaște în amănunt terenul, înainte de trecerea la stabilirea pozițiilor defensive ale subunității. De asemenea, amenajarea zonei de lucru în spațiul destinat ofițerilor de legătură români din Centrul de Operații Tactice, nivel brigadă, care funcționează pentru exercițiul „Brave Warrior 17” a constituit un alt reper al perioadei administrative curente.

 

Locotenent-colonelul Ștefan-Claudiu Topor, comandantul Batalionului 191 Infanterie, la ultimul briefing al zilei, desfășurat în interiorul detașamentului românesc, pentru programul de a doua zi, a ordonat subordonaților finalizarea recunoașterilor, inclusiv cu participarea miliarilor până la nivel comandanți de grupe, și relaționarea cu partenerii americani astfel încât să le fie întrutotul înțeles stilul de lucru și procedurile de raportare. Structura militară multinațională care integrează compania românească trebuie, potrivit așteptărilor comandantului, să funcționeze fără sincope și pe verticală, cu partenerul american, nu doar pe orizontală, în cadru național.