Debarcarea tehnicii Batalionului191 Infanterie in poligonul din Ungaria (Foto/Video)

Data publicare: Miercuri, 05 Iulie, 2017 Total: 4778 accesari

Debarcarea tehnicii Batalionului191 Infanterie in poligonul din Ungaria (Foto/Video)

Între obiectivele de instruire ale exercițiului „Brave Warrior 17” pentru detașamentul românesc generat de Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”* se numără și dislocarea acestei structuri militare din zona de dispunere a unității la pace – Arad, România –  în cea de desfășurare a activității de instruire – „Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center”, Ungaria –. Distanța de marș între cele două puncte: aproximativ 400 km.

 

Suprafața generoasă de aproximativ 250 km2 a poligonului maghiar, situat în zona Varpalota, oferă condițiile de punere în aplicare a unor programe complexe de pregătire individuală și colectivă, de executare a unor exerciții cu trageri de luptă de infanterie, artilerie terestră, tancuri, artilerie antiaerienă, aviație de vânătoare și bombardament, elicoptere. Pentru unii dintre militarii arădeni, centrul de pregătire din vecinătatea nordică a lacului Balaton din țara vecină nu reprezintă un loc necunoscut. De-a lungul ultimilor 10 ani, în poligon, alături de camarazi maghiari, unii dintre luptătorii unității arădene au fost integrați în structuri multinaționale de comandament și/sau luptătoare, în etapele anuale de pregătire din cadrul inițiativei regionale dintre România și Ungaria, Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii.

 

Sub comanda căpitanului Petru-Marian Ivan, comandantul companiei de infanterie arădene, primii 50 de militari ai detașamentul românesc „Brave Warrior 17” au sosit în Centrul de Instrucție pentru Luptă de la poalele dealurilor Bakony, în data de 4 iulie. De asemenea, pe trailere, au ajuns la destinația din Ungaria și containerele cu materiale logistice, și tehnica de luptă ale detașamentului. Sarcinile principale ale militarilor, imediat după debarcare au fost coborârea celor 25 de vehicule militare de pe platfomele de transport și amenajarea parcului cu tehnică și instalarea raionului de odihnă, cu facilitățile necesare viețuirii și executării în bune condiții a exercițiilor pentru următoarele trei săptămâni.

 

Deplasarea tehnicii prin Ungaria a produs, de-a lungul traseului, o adevărată surpriză. Unul dintre șoferii civili care au asigurat transportul a remarcat că platformele pe care au fost îmbarcate vehiculele batalionului de infanterie românesc au declanșat o continuă ședință foto. Oamenii aflați întâmplător în drumul coloanei militare și-au utilizat funcția de fotografiere a telefoanelor, imortalizând trecerea convoiului românesc. De asemenea, un alt șofer civil a remarcat deprinderile mecanicilor-conductori și șoferilor militari. Ca profesionist în domeniul transporturilor speciale, șoferul civil și-a manifestat respectul față de modul în care colegii din armată operează tehnica de luptă în situații care solicită deprinderi de lucru la nivelul virtuozității.

 

Toate mișcările din poligon ale mecanicilor-conductori și șoferilor s-au făcut în ritm susținut. Camarazii lor aveau nevoie de materialele transportate pentru instalarea campului, înainte de căderea întunericului. Cu toții, potrivit planificării din țară, dar și a celei generate de situația din poligon, și-au îndeplinit sarcinile repartizate sau transmise de comandanții de

 

subunități. După o zi plină, militarii detașamentului aveau raionul de odihnă instalat. Unii dintre ei vorbeau la telefon, asigurând acasă că totul e în regulă în poligonul din Ungaria. O discuție telefonică auzită întâmplător, dar și dedusă din context suna astfel: „Ce faci? Pe unde ești?” – întrebare dedusă. „Ah, sunt bine! Sunt în camp, undeva pe lângă lacul Balaton, în Ungaria” – se aude răspunzând militarul. „Ce tare! În luna iulie, la Balaton! E un loc frumos, deși cam scump. Concediu plăcut!” – remarcă dedusă. „Aș, nu sunt în concediu. Abia de mi-am instalat cortul, tip VM. Sunt în poligon, la instrucție. Nu am văzut lacul. Doar în poză!” – reacționează militarul. Aprecierea situației de către cel aflat la celălalt capăt al convorbirii telefonice o deduceți dumneavoastră.