Săgeata Verde la dispoziţia turistilor (Galerie FOTO)

Data publicare: Marti, 20 Iunie, 2017 Total: 3121 accesari

Săgeata Verde la dispoziţia turistilor (Galerie FOTO)

Celebrul tren de epocă Săgeata Verde, primul tren electric din România, a reânceput să circule regulat pe traseul Arad-Ghioroc, în fiecare zi de duminică, La începuturi, în urmă cu mai bine de 100 de ani, trenul aducea ţăranii din Podgoria Aradului în Arad,  să-şi vândă marfa, iar în aceste momente duce turiştii de la oraş, pentru a descoperii atracţiile Podgoriei Aradului.

 

Consiliul Judeţean Arad şi-a propus să relanseze acest simbol al judeţului, „Săgeata Verde” fiind unul dintre elementele importante pentru turismul din Podgoria Aradului, prima cursă regulată a avut  loc, după mulţi ani, duminică. Trenul, care va circula în fiecare zi de duminică din această vară, pleacă din municipiul Arad şi opreşte în localităţile Vladimirescu, Sâmbăteni şi Ghioroc.

 

La Sâmbăteni, turiştii au fost întâmpinaţi de către primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin, cu pâine şi sare, dar şi ţuică şi dansuri populare.

 

Reintroducerea trenului Săgeata Verde a fost cerută la toate dezbaterile pe strategia turismului, fiind considerată un atuu al zonei.

 

Cursa este operată de către Consiliul Judeţean Arad şi Compania de Transport Public Arad, controată de către Consiliul Judeţean Arad şi Consiliul Local al Municipiului Arad.

 

Dacă unii turişti au venit din curiozitate, pentru alţii. Săgeata Verde trezeşte amintiri.

 

Preţul unui bilet este de 20 de lei. 

 

Turiştii care cumpără bilete călătoresc pe ruta Arad – Ghioroc cu automotorul Ganz fabricat în 1913 care a fost restaurat de Fabrica de Vagoane Astra Călători în 1995. Biletul de călătorie asigură de asemenea accesul la Muzeul Transportului Arădean şi la Muzeul Viei şi Vinului din Ghioroc, dar şi transport înapoi la Arad cu orice mijloc al Companiei de Transport Public Arad care circulă pe relaţia Ghioroc-Arad.

 

Discuţiile mai vizează şi transformarea depoului de la Ghioroc într-un veritabil Muzeu al Tramvaiului arădean, având ca exponat principal Săgeata Verde. Muzeul de la Ghioroc va avea personal angajat din partea Companiei de Transport Public Arad, fiind deschis publicului larg în week-end. Conducerea Consiliului Judeţean Arad a anunţat şi înfiinţarea, la Ghioroc, a Muzeului Transporturilor Arădene. Primele exponate şi machete ar putea să apară în muzeu către sfârşitul anului 2017.

 

Comuna Ghioroc se află în zona turistică Podgoria Aradului, pe traseul turistic "Drumul Vinului, la 23 de kilometri de municipiul Arad. În zonă există mai multe crame, iar din comună se poate ajunge la câteva cetăţi şi mănăstiri din zonă. Tot la Ghioroc se află şi o zonă cu lacuri rezultate în urma unor foste balastiere, unul dintre lacuri fiind special amenajat pentru agrement, ceea ce atrage mii de turişti. Lacul este prezentat de către autorităţi ca "litoralul vestului", iar autorităţile au început procedura de a transforma comuna în staţiune turistică.

 

Rezervări de bilete şi mai multe detalii găsiţi pe pagina pe pagina trenului, la adresa sageataverde.ro.

 

Săgeata Verde a făcut prima cursă pe 1 decembrie 1906, însă atunci folosea automotoare benzo-electrice, iar din 1907, două locomotive cu abur.

 

Pe data de 10 aprilie 1913, la Ghioroc a fost inaugurată prima cale ferată electrificată din estul Europei şi a opta din lume. Săgeata Verde a avut rolul de a transporta ţăranii din Podgoriile Aradului în oraşul Arad, pentru a-şi vinde marfa. Traseul conţinea 3 segmente: Arad - Ghioroc, Ghioroc - Pâncota şi Ghioroc - Radna. După aproape 100 ani de la inaugurare, din vechiul traseu a mai rămas doar un segment, Arad - Ghioroc, traficul realizându-se cu tramvaie. Vagoanele de epocă sunt în Muzeul Tramvaiul.

 

Sursa Foto: radiotimisoara.ro