Se redeschide al treilea cinematograf din Arad!

Data publicare: Luni, 12 Iunie, 2017 Total: 1426 accesari

Se redeschide al treilea cinematograf din Arad!

Comedia „Două lozuri“, în regia lui Paul Negoescu, inspirat după nuvela „Două loturi“, scrisa de Ioan Luca Caragiale, este primul film care va rula la cinematograful „Solidaritatea“, din cartierul Gai, după 22 de ani. Cinematograful din cartierul Gai este al treilea cinematograf care se redeschide în acest an în Arad, după cinematografele Arta și Grădiște.

Clădirea fostului cinematograf „Solidaritatea” din cartierul arădean Gai a fost preluată de municipalitate și transformată în centru cultural, fiind inaugurată, în anul 2014.

Anul trecut, cinematograful a fost dotat cu mobilier și aparatură modernă de proiecție și sonorizare, astfel încât aici pot fi organizate proiecții de film.

 

„Două lozuri“

Sinopsis:

„Două lozuri“, în regia lui Paul Negoescu, îi are ca protagoniști pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol și spune povestea comică a unor oameni disperați care recurg la soluția visată de noi toți atunci când avem nevoie de bani repede și simplu - joacă la Loto 6/49...

Dar nepriceperea le va juca feste, căci, ca să câștigi la loto nu e de ajuns numai să cumperi bilet, și acesta să fie câștigător, ci să și știi să ai grijă de el, să nu-l rătăcești...

Inspirat din nuvela „Două loturi“ scrisa de Ioan Luca Caragiale, filmul prezintă povestea a trei bărbați, Dinel, Sile și Pompiliu, dintr-un mic oraș de provincie care au mare nevoie de bani așa încât se hotărăsc să cumpere un bilet la loto.

Ei câștigă marele premiu la loto dar în scurt timp, biletul este furat așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze.

Căutând biletul câștigător, ei trec printr-o serie de situații și aventuri.

Gen film: Comedie

Durata: 86 minute

Premiera în România: 2016

Produs de: actoriedefilm.ro, Papillon Film, Kirkland, Studio Indie Production

INTRAREA LIBERĂ

Proiecția filmului „Două lozuri" va avea loc vineri, 16 iunie, de la ora 18, cinematograful din Gai fiind situat pe strada Codrului nr.4/2. 

 

 

Cinematograful „Solidaritatea“

 

Clădirea cinematografului „Solidaritatea“ a fost construită în anul 1929, după proiectul arhitectului Silvestru Rafiroiu şi a funcţionat ca şi cinematograf, în această locaţie fiind proiectate, în perioada 1929-1930, filme mute şi în anul 1933 primul film sonor românesc, „Insula şerpilor”.

În 1939, în urma unui studiu realizat de Primărie, clădirea cinematografului din Gai, modernă pentru acea vreme, cu un etaj şi terasă exterioară, a fost tranformată, alături de cinematograful din Grădişte, în baie publică, fiind dotată cu cabine, vane, duşuri, garderobă şi chiar un bazin de înot.

În subsolul clădirii, funcţionau motoarele electrice, hidroforul şi cazanele alimentate cu lemne şi cărbuni, necesare extragerii şi încălzirii apei.

Pe parcurs, băile devenind nerentabile, în anul 1939, Primăria a cedat printr-o decizie, edificiul pentru a fi transformat, din nou, în cinematograf.

Ultimul film a rulat în această clădire în anul 1995, de atunci ea fiind abandonată.

Cinematograful „Solidaritatea” din Cartierul Gai a intrat, la sfârşitul anului 2013, în patrimoniul municipiului Arad.