Satul Nadăş rămâne al localnicilor

Data publicare: Duminica, 11 Iunie, 2017 Total: 2787 accesari

Satul Nadăş rămâne al localnicilor

Familia din judeţul Arad care a fost împroprietărită cu aproape un sat întreg, a pierdut terenurile după ce a rămas definitvă hotărârea judecătorilor care au stabilit că moştenirea s-a obţinut cu acte falsificate. Procesele dintre localnici şi autorităţi pe de o parte şi familia moştenitoare, pe de altă parte, au durat circa 10 ani.

 

Familia Colţeu din judeţul Arad care, în 2006, a fost împroprietărită cu aproape 8.800 (8742,97 ha) de ha de terenuri agricole şi păduri în satul Nadăş din judeţul Arad, adică aproape tot extravilanul localităţii, a piedut toate terenurile, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă contestaţiile în dosarul în care Curtea de Apel Timişoara a desfiinţat, pe 21 decembrie 2016, mai multe documente, printre care şi certificatul de moştenitor. Magistraţii au luat această decizie pentru că ancheta procurorilor DNA Timişoara a confirmat că documentele folosite pentru moştenirea celor 8.800 de ham de terenuri şi păduri au fost falsificate. Decizia Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

 

Familia a susţinut că a obţinut dreptul de proprietate prin moştenire de la o vecină, o bătrână evreică, Ecaterina Maiorvitz, care a murit la vârsta de 93 de ani.

 

Localnicii din Nadăş au susţinut mereu că familia Colţeu a obţinut de la stat terenuri la care nu ar fi avut dreptul pentru că ar fi falsificat documentele de moştenitori. Aşa că printre localnici, decizia instanţei a adus bucurie mare.

 

În cazul Nadăş, procurorii DNA şi poliţiştii au efectuat în luna februarie 2014 mai multe percheziţii, iart apoi DNA a anunţat că acestea au avut loc într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu de peste 20,9 milioane de euro şi aproape 300.000 lei (20.971.503 euro şi 296.942 lei), fiind ridicate documente privind hotările instanţelor legate de retrocedarea celor peste 8.700 de hectare de teren.