Muzeul jucăriilor a ajuns şi la Arad (Galerie FOTO)

Data publicare: Joi, 01 Iunie, 2017 Total: 2632 accesari

Muzeul jucăriilor a ajuns şi la Arad (Galerie FOTO)

Muzeul jucăriilor, este cea mai mare colecţie de jucării din România, a ajuns la Arad, expoziţia fiind deschisă miercuri la Muzeul Preparandiei din municipiu.

 

Colecţia aparţine Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, o asociaţie fondată de cătrre doi fraţi, Mihail şi Cristian Dumitru, care colecţionează jucării de peste 40 de ani, şi al căror obiectiv ambiţios este înfiinţarea unui muzeu permanent al jucăriilor în România. Cu alte cuvinte, o instituţie asemănătoare muzeelor de profil din alte părţi ale lumii:  Londra , Paris, Istambul, Bruxelles, Nuremberg.

 

La Arad, prin acest proiect finanţat de către Primăria Municipiului Arad, Muzeul Jucăriilor aduce circa 600 de exponate, din cele peste 12.000 câte deţine Muzeul. Vitrine speciale sunt dedicate jucăriilor produse la fabrica Arădeanca din Arad. Cea mai veche jucărie expusă, un motor cu aburi, datează din perioada 1890-1910, însă selecţia se concentrează pe perioada anilor 1960-80. 

 

Mulţi dintre copiii care merg la expoziţie sunt surprinşi de cum arătau jucăriile părinţilor lor, însă spun că sunt foarte frumoase.

 

Muzeul Jucăriilor nu are un spaţiu propriu. Expoziţia călătoreşte prin ţară şi poate fi vizitată în mod gratuit. Cei 2 fraţi speră însă ca autorităţile din Bucureşti să-i ajute pentru a deschide un muzeu al jucăriilor româneşti. Organizatorii vor să dezvolte, pe lângă expoziţia de jucării, şi o expoziţie cu fotografii de colecţie din copilăria românilor.

 

Cei doi colecţionari vor asigura, în zilele inaugurale ale evenimentului (31 mai – 2 iunie), vizite ghidate şi demonstraţii. Intrarea este liberă pe întreaga perioadă a desfăşurării expoziţiei, cuprinsă între 31 mai şi 30 iunie, de luni până vineri între orele 8-16. Mai mult, expoziţia va fi putea fi vizitată şi în primele două sâmbete ale perioadei, adică pe  3 iunie şi 10 iunie.