Două atacuri cibernetice de mare amploare sunt în desfășurare

Data publicare: Joi, 18 Mai, 2017 Total: 3782 accesari

Două atacuri cibernetice de mare amploare sunt în desfășurare

Un nou atac cibernetic de mare amploare este în desfășurare. Virusul numit Adzlkuzz afectează sute de mii de computere din întreaga lume în scopul de a crea și recupera o monedă virtuală fără știrea utilizatorilor, au declarat miercuri pentru AFP experți în securitate cibernetică.

 

Virusul UIWIX criptează şi redenumeşte fişiere din cauza unei breşe în sistemul de operare Windows, a explicat miercuri Centrul naţional pentru răspuns de urgenţă la viruşii informatici, care i-a îndemnat pe utilizatori să instaleze ultima actualizare disponibilă.

 

După atacul ransomware WannaCry reperat vinerea trecută, Nicolas Godier, expert în securitate cibernetică la Proofpoint, explică:

 

”Cercetătorii de la compania de securitate informatică Proofpoint au descoperit un nou atac legat de WannaCry numit Adylkuzz. Acesta utilizează într-un mod mai discret și în scopuri diferite instrumentele de piratare recent dezvăluite de către NSA (Agenția de Securitate Națională din Statele Unite) și vulnerabilitatea de acum corectată a Microsoft”.

 

”Nu se cunoaște încă amploarea (pagubelor), dar sute de mii de calculatoare” ar fi putut fi infectate, a declarat pentru AFP Robert Holmes, vicepreședinte de produs la Proofpoint, care asigură că atacul este ”de anvergură mult mai mare” decât WannaCry.

 

Concret, acest tip de program malițios (malware) este introdus în calculatoare vulnerabile grație aceleiași vulnerabilități în Windows utilizate de WannaCry.

 

Acest virus creează, în mod invizibil, unități ale unei monede nedetectabile, numită Monero, comparabilă cu Bitcoin. Datele care permit utilizarea acestor câștiguri sunt extrase și trimise la adrese criptate.

 

Funcționarea lentă a computerului este unul din ”simptomele” vizibile ale acestui nou atac ce ar fi putut fi lansat încă din 2 mai sau chiar 24 aprilie și este în curs de desfășurare, precizează Proofpoint într-o notă de blog. Citat de libertatea.ro