Mai multe ţări din Europa printre care şi România atacate cibernetic! Dacia cade şi ea victimă atacurilor cibernetice!

Data publicare: Sambata, 13 Mai, 2017 Total: 3867 accesari

Mai multe ţări din Europa printre care şi România atacate cibernetic! Dacia cade şi ea victimă atacurilor cibernetice!

Un atac informatic la nivel global şi calificat ca „incident major” de către Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această ţară, un atac similar înregistrând şi mari companii spaniole, printre care Telefonica, transmite AFP.

„Un anumit număr de organizaţii au raportat că au fost afectate de atacuri informatice”, a explicat NHS într-un comunicat, subliniind că ancheta în acest caz este la început, dar că virusul ar fi Wanna Decryptor, scrie agerpres.ro.

Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare.

Atacul ar fi unul la nivel global şi ar atinge organizaţii din Australia, Belgia, Franţa, Germania, Italia şi Mexic, au indicat analişti de la Forcepoint Security Labs, într-un comunicat, precizând că este vorba de o „campanie majoră de e-mailuri răuvoitoare”.

 

SRI și SIE acţionează împreună pentru contracararea tentativei de atac cibernetic asupra Ministerului Afacerilor Externe

 

Centrul Național Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear. Acțiunea SRI s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informații Externe (SIE).

 

„Astfel, a fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, derulată, cel mai probabil, de actori asociați anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente între instituții, a fost prevenită materializarea atacului și producerea de pagube, fiind identificate tințele vizate, precum și metodologia de atac. Relevant, din perspectiva securității cibernetice, este faptul că această tentativă de atac nu reprezintă o noutate. Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituții, entități și persoane din spațiul virtual, iar România nu reprezintă o excepție”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea. 

 

Instituția avertizează că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creștere semnificativă în perioada imediat următoare, ceea ce face imperios necesară implementarea unui cadru legislativ clar și pragmatic, care să stabilească atribuții și responsabilități concrete în acest domeniu la nivel național.

 

Un grup de hackeri ce ar avea legatura cu Rusia au încercat să atace, vineri, Ministerul român de Externe, imitând o adresa de email a NATO. Experții spun că nu se știe dacă tentativa a avut succes.

 

Dacia-Renault a fost atacată de hackeri

 

Dacia-Renault a fost atacată de hackeri,  activitatea uzinei din Mioveni a fost întreruptă parțial, sâmbătă, în urma unui atac cibernetic care a afectat unele dintre sistemele informatice, potrivit unui comunicat al companiei. Totodată, RENAULT a confirmat că a oprit producţia în Franţa şi  Slovenia, după valul de atacuri informatice. Vineri, un atac informatic a vizat și Ministerul român de Externe, SRI anunțând că atacul a fost blocat. Alte atacuri cibernetice au vizat, ieri 99 de țări. 

 

Sistemul informatic din uzină a picat în noaptea de vineri spre sâmbătă, blocând total activitatea mai multor secţii robotizate. Astfel, mii de angajaţi care urmau să intre în tura de dimineaţă au fost trimişi acasă. Reprezentanţii uzinei Dacia din Mioveni urmează să trimită un comunicat. Din primele informaţii ar fi vorba despre un atac cibernetic ce vizează întreg Grupul Renault.

 

DACIA confirmă atacul 

 

„O parte a activității de producție a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncționalități ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși înapoi la domiciliu, în cursul dimineții de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncționalităților care, la o primă vedere, sunt o consecință a atacului cibernetic ce a avut loc la nivel global”, se precizează în comunicatul transmis de Direcția Comunicare din cadrul Grupului Renault România. Conform aceleiași surse, pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmărește evoluția situației.

 

RENAULT a oprit producţia în Franţa şi Slovenia

 

Renault SA a devenit prima companie franceză care a confirmat că a fost afectată de valul masiv de atacuri cibernetice simultane, care a lovit vineri aproape 100 de țări, producția fiind oprită în Franța și în Slovenia, transmit AFP, RFI și Reuters.

 

„Am fost afectați”, a confirmat un purtător de cuvânt al Renault pentru AFP, care a adăugat că se evaluează situația pentru a găsi o soluție. Vom face ceea ce este necesar pentru a contracara acest atac, a precizat purtătorul de cuvânt al producătorului auto francez.

 

Producția a fost oprită în Franța și în Slovenia, a informat oficialul Renault.