Expoziția de grafică ILUSTRAȚIE LA ”DIVINA COMMEDIA”MARGARETA SIMÓ MARGIT (Arad)

Data publicare: Luni, 08 Mai, 2017 Total: 1693 accesari

Expoziția de grafică ILUSTRAȚIE LA ”DIVINA COMMEDIA”MARGARETA SIMÓ MARGIT (Arad)

Timp de șapte secole poemul medieval ”Divina Commedia” a generat întrebări, comentarii, aprecieri în spațiul literar și a provocat un adevărat discurs artistic.

 

Muzeul de Artă Arad – Sala Ovidiu Maitec (strada  Gh. Popa de Teiuș 2-4, et. 2)

10 mai – 18 iunie 2017

Vernisaj: miercuri, 10 mai 2017, orele 18.00

Curatori: Adriana Pantazi (Complexul Muzeal Arad)

                Fekete Károly (Asociația ”Kölcsey” Arad)

 

Complexul Muzeal Arad/Muzeul de Artă, organizează în perioada 10 mai – 18 iunie 2017, în sala Ovidiu Maitec, expoziția de grafică ILUSTRAȚIE LA ”DIVINA COMMEDIA”, semnată de artista arădeană Margareta Simó Margit.
 

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 10 mai 2017, orele 18.00, la Muzeul de Artă Arad/ sala Ovidiu Maitec (strada  Gh. Popa de Teiuș 2-4, et. 2). Prezintă: Adriana Pantazi, istoric, Complexul Muzeal Arad și Fekete Károly, Asociația ”Kölcsey” Arad.
 

Timp de șapte secole poemul medieval Divina Commedia a generat întrebări, comentarii, aprecieri în spațiul literar și a provocat un adevărat discurs artistic. Demersul artistic este și finalitatea provocării pe care a perceput-o ca atare graficiana arădeană Margareta Simó Margit.
 

Artista s-a reîntâlnit în 2011 cu poemul lui Dante, iar mai apoi a urmat bucuria și truda imaginării nu doar a unei cosmogonii de inspirație medievală, ci și aflarea unor răspunsuri la întrebări despre sensul existenței umane.
 

”Margareta Simó propune pentru fiecare dintre cele o sută de cânturi câte o ilustrație decriptată printr-un citat. Călătoria lui Dante prin Infern, Purgatoriu și Paradis, încheiată prin contopirea cu Divinitatea, călăuzit de Virgiliu, iar mai apoi de Beatrice, înseamnă întâlnirea cu Viciul și Virtutea, dimensiuni personificate prin împărați romani și bizantini, diverși contemporani ai autorului sau figuri alegorice. Accentele dramatice, obținute prin linie sau culoare, lumina și umbra care modelează desenul - toate nuanțate în funcție de momentul imaginat - sunt mărturii, subiective, ale aflării și înțelegerii, la un moment dat, a sensurilor existențiale căutate de artistă.” - Adriana Pantazi, istoric, Complexul Muzeal Arad.
 

Ajunsă la sfârșitul unui drum, Margareta Simó Margit are îndoieli: „Uneori am convingerea că abia acum sunt pregătită să încep lucrarea propriu-zisă. ”

 

Expoziţia este deschisă publicului arădean, până în data de 10 iunie, program de vizitare: Marți-Duminică, 09.00-17.00, Luni – închis.

 

Eveniment realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

 

Notă:  ghidularadean.ro  nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora