Medalionul Felix Mendelssohn Bartholdy la Filarmonica Arad

Data publicare: Luni, 24 Aprilie, 2017 Total: 1369 accesari

Medalionul Felix Mendelssohn Bartholdy la Filarmonica Arad

Numărat printre obişnuinţele simfonice universale, unitar prin concepţie şi eforturi de interpretare, Medalionul Felix Mendelssohn Bartholdy, programat pentru seara de Joi, 27 Aprilie 2017, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, reflectă debutul  epocii romantice  şi  se concentrează asupra reconfigurărilor de limbaj de la începutul secolului al XIX-lea.  Fixând etape de carieră şi creaţie, Uvertura Die schöne Melusine, Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră şi Simfonia a IV-a, în la major, Italiana, reprezintă ópusuri de scenă alese demonstrativ.

           
Întrunind similitudini de formă, textură şi tehnică instrumentală cu clasicii predecesori, Mendelssohn apelează la stimuli extra muzicali şi stabileşte în conformitate cu limbajul nou al veacului, conexiuni cu literatura, istoria sau geografia.  Compozitorul  este cel care  a  dat viaţă  unei vechi legende medievale în uvertura op.32, Die schöne Melusine, şi  celei de a IV-a simfonii, supranumită Italiana, inspirată din istoria, arta şi peisajele celei mai muzicale dintre peninsulele continentului.

           
La standarde similare de recunoaştere se ridică totodată marele favorit violonistic - Concertul în mi minor op. 64  -  pregătit ca moment central al serii dirijate de Robert Gutter şi argumentat instrumental de Bogdan Alexandru Costache.

Robert Gutter s-a născutla New York, a studiat la celebra Universitate Yale şi şi-a obţinut diplomala Academia Chigiana din Siena, unde a studiat dirijatul cu Franco Ferrara.

A dirijat ansambluri simfonice şi de operă în peste treizeci de ţări, incluzând centre mari ale lumii:New York, Washington, Londra, Paris, Viena, Milano, Florenţa, Madrid, Stuttgart, Tinejin etc.

În domeniul operei a colaborat cu Volksoper din Viena, Stadttheater din Linz, Teatro Lirico d’Europa, Teatro Massimo Bellini, Opera din New Orleans, Connecticut Grand Opera sau Opera de Stat din Astana (Kazakhstan). În perioada anilor 1996-2000 afost dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale dinKiev(Ukraina). Printre alte ansambluri pe care le-a dirijat se numără  orchestra Filarmonicii din Stuttgart, Orchestra Radiodifuziunii Irlandeze, London Schubert Players, Filarmonica din Liège, orchestra Hermitage din St. Petersburg,  Capella Academica din St. Petersburg, Orchestra Radiodifuziunii din Toronto, Victoria Symphony,  Orchestra Radioteleviziunii din Ljubljana, orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra simfonică din Mexico, Filarmonica din Cairo, Orchestra de Stat din Turcia,  Hartford Symphony, Colorado  Springs  Symphony şi Albuquerque Symphony.

Timp de 16 ani a fost director muzical şi dirijor al orchestrei simfonice dinSpringfield(Massachusetts), ansamblul devenind sub conducerea sa una dintre cele mai respectate  orchestre regionale ale naţiunii. În 1986, i-a fost atribuit titlul de “dirijor emerit” al orchestrei.

Robert Gutter este în prezent dirijor permanent al Filarmonicii dinGreensboro, Carolina de Nord. Cu o experienţă muzicală vastă, şi-a însuşit  un repertoriu care cuprinde patru secole de muzică, de la creaţiile secolului al XVIII-lea, la acelea ale prezentului.

A acompaniat nume mari ale artei interpretative şi a dezvoltat în paralel o carieră de pedagog, în prezent ocupând şi poziţia de director pentru activităţi orchestrale la Universitateadin Carolina de Nord. A câştigat trei premii I oferite de National Opera Association la concursuri pentru producţii de operă şi i s-a atribuit statutul de “All-State Conductor” pe întreg teritoriul Statelor Unite.

 

Violonistul Bogdan Alexandru Costache este un tânăr interpret talentat, cu o carieră solistică internaţională în plină dezvoltare. A început să studieze vioara la vârsta de 4 ani, ghidat de bunicul şi tatăl său, iar la vârsta de 7 ani şi-a făcut debutul ca solist cu Orchestra Filarmonicii Braşov.
            

În 2004 a devenit membru la "Colegiul PRO" Bucureşti, sub îndrumarea prestigioasei soprane Mariana Nicolesco şi a  violonistului Florin Croitoru, prilej care i-a oferit posibilitatea să susţină numeroase recitaluri în România.
            

Încurajat şi monitorizat de către profesorii Octavian Raţiu şi Ilarion Ionescu Galaţi, la vârsta de 15 ani părăseşte Braşovul pentru a-şi continua studiile la Bucureşti, cu profesorul Valeriu Rogacev.
            

De-a lungul anilor a fost distins cu premii în peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale, printre care Marele Premiu şi Premiul Ila Concursul Internaţional de Vioară "Remember Enescu" (România), Premiul Ila Concursul Internaţional de Muzică " Monterosa” -Kawai "(Italia), Premiul Ila Concursul Internaţional de Interpretare “Paul Constantinescu” şi a ajuns în poziţia de finalist,la Jeunesses International Music Competition (România).

În anii de studii şi-a îmbogăţit repertoriul şi a susţinut numeroase concerte şi recitaluri de muzică de cameră în mai multe oraşe din România, Marea Britanie, Italia, Franţa, Ungaria şi Germania.
            

Bogdan Alexandru Costache a evoluat ca solist cu numeroase orchestre precum Filarmonica Braşov,  Filarmonica Arad, Royal Academy of London Orchestra, World Peace Philharmonic (Germania), Orchestra Operei Braşov,  Orchestra Sinfonia Bucureşti, Orchestra Internaţionala de Tineret, CEI  Youth ( Italia), sub conducerea unor dirijori eminenţi precum  Sir Colin Davis, Justus Frantz, Sabin Păutza, Ilarion Ionescu Galati,  Cristian Neagu, I.Curetti, Florin Totan, Nicolae Racu, Iulian Rusu, Traian Ichim, Cristian Oroşanu, Peter  Oscahnitzky.
           

Timp de patru ani a fost membru al Fundaţiei Române "Remember Enescu", susţinând mai multe concerte şi recitaluri.

În perioada 2009 -2011 afost concert-maestru al Orchestrei Internaţionale de Tineret CEI  Youth Orchestra (Italia), cu care a susţinut concerte în Europa.
              

În 2012 a câştigat o bursă la Royal Academy of Music, Londra, unde a studiat cu prestigiosul profesor român Remus Azoiţei. În prezent studiază la Facultatea de Muzică din Braşov, fiind concert-maestru al Filarmonicii Internaţionale “World Peace Philharmonic” (Hamburg) şi al celebrei “Philharmonie der Nationen” condusă de Justus Frantz.