RAR vrea ca mașinile mai vechi de 12 ani să efectueze ITP-ul anual

Data publicare: Vineri, 21 Aprilie, 2017 Total: 1858 accesari

RAR vrea ca mașinile mai vechi de 12 ani să efectueze ITP-ul  anual

În primele 3 luni ale anului au fost înmatriculate peste 128.000 de maşini second-hand, de 6 ori mai multe decât numărul înmatriculărilor de mașini noi, iar Registrul Auto Roman (RAR) atrage atenția că vârsta medie a parcului auto national a crescut la 10.5 ani, comparativ cu vârsta medie de 8.7 ani înregistrată cu un an în urmă.


În acest context, RAR susține că mașinile mai vechi de 12 ani ar trebui să efectueze Inspecția Tehnică Periodică (ITP) o dată pe an, pentru a spori siguranța rutieră. Informația a fost publicată în premieră de  Capital.ro.

 

 

"În actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, Registrul Auto Român intenţionează să propună ca măsură de majorare a siguranţei rutiere creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an", a precizat George Dincă, directorul general al RAR, pentru Capital.ro.

 

RAR își justifică acest demers prin faptul că în primele 3 luni ale anului românii au înmatriculat numeroase mașini second hand cu o vechime ridicată. De exemplu, numărul mașinilor fabricate până în anul 2000 (cel mult Euro 2) s-a dublat, în timp ce numărul mașinilor fabricate intre 2001-2005 și care respecta cel mult norma de poluare Euro 3 a crescut cu 57%, în timp ce în cazul mașinilor fabricate intre 2006-2010 creșterea a fost de 69%. În schimb, românii au înmatriculat cu numai 15% mai multe mașini produse după anul 2011.

 

RAR doreşte întărirea controlului

„Registrul Auto Român intenţionează să propună, ca măsură de majorare a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an”, a anunţat pentru Capital, George Dincă, directorul general al Registrului Auto Român (RAR).

 

 

Sursa: Capital.ro