Dezbatere pe Legea vaccinării

Data publicare: Joi, 20 Aprilie, 2017 Total: 4207 accesari

Dezbatere pe Legea vaccinării

România se confruntă cu o problemă serioasă în ceea ce privește bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Criza de rujeolă a luat deja viața a 3 copii în acest an, numărul victimelor atingând 21, de la începutul ultimei epidemii care a atins 5.000 de cazuri. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a înregistrat alte 65 de cazuri noi la începutul lunii aprilie 2017, județul Arad fiind în topul numărului de îmbolnăviri.

 

În acest context, Ministerul Sănătății pune în dezbatere o lege a vaccinării destul de șchioapă, una de informare și organizare, din care lipsește orice formă de sancțiune la adresa celor care sunt responsabili de vaccinarea copiilor: Ministerul Sănătății, Direcțiile de Sănătate Publică, medici de familie, părinți.

 

Miercurea viitoare, la grupul parlamentar al USR va fi organizată o dezbatere publică pe propunerea legislativă referitoare la vaccinare. Din punctul de vedere al Uniunii Salvați România, esența legii vaccinării este tocmai sancțiunea, acesta făcând diferența între creșterea ratei de vaccinare și păstrarea ei la nivelul actual. Reprezentanții Guvernului spun că acest capitol al sancțiunilor va fi definitivat după dezbatere, fiind normal ca înaintea unei legi de asemenea importanțe să se consulte cu cât mai mulți, însă problema este una care cere urgență!

 

Adrian Wiener, senator USR: Faptul că nu îți vaccinezi copilul tău este un atac la copilul meu. Oamenii nu își dau seama că este vorba de protecția celuilalt, vorbim de toți copiii, nou născuții și sugarii nevaccinați încă, fiind cei mai vulnerabili. E un gest de altruism, dacă vreți, se scapă din vedere că vaccinarea se face pentru protecția celuilalt.

 

Institutul Național de Sănătate Publică a declarat, în raportul său pe anul 2015 privind vaccinările, că a existat un singur caz de reacție severă acută post-inoculare, neînregistrându-se însă niciun deces. Au fost 118 de cazuri în total, marea majoritatea fiind reacții locale, adică s-a înroșit zona de inoculare. Pentru o persoană nevaccinată riscul de a contracta rujeolă este de peste 90%, pe când dacă aceasta este vaccinată riscul scade la sub 0,5%. Științific, impactul pozitiv al vaccinării este incontestabil. Spre exemplu, variola este o boală eradicată tocmai din cauza vaccinării, care până la acel moment a produs 500 milioane de victime global.