Erodgan, noul „sultan” modern al Turciei

Data publicare: Luni, 17 Aprilie, 2017 Total: 4077 accesari

Erodgan, noul „sultan” modern al Turciei

Recep Tayyip Erdogan câştigă la limită referendumul privind sistemul prezidenţial. Majoritatea cetăţenilor turci s-au pronunţat, la limită, în favoarea proiectului de instituire a sistemului prezidenţial, situaţie care îi va oferi prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, conform rezultatelor finale ale referendumului constituţional desfăşurat duminică.

 

Comisia Electorală a luat o măsură extrem de controversată, care pune la îndoială corectitudinea votului: au fost acceptate la numărătoare şi voturile fără ştampilă oficială, cu excepţia cazurilor când se poate dovedi că ele au fost aduse din afara secţiilor de votare. Majoritatea turcilor din diaspora au votat Da, în România votul turcilor fiind împotriva lui Erdogan 55%-45%.

 

Cetăţenii turci au fost chemaţi duminică la urne în cadrul referendumului pentru introducerea sistemului prezidenţial.

 

Referendumul convocat de preşedintele Recep Erdogan are loc sub starea de urgenţă decretată în urma încercării de lovitură de stat din iulie 2016. Schimbările constituţionale propuse de Erdogan i-ar da acestuia puteri sporite, transformând Turcia dintr-o republică parlamentară într-una prezidenţială. Printre schimbări se numără eliminarea postului de prim-ministru, preşedintele urmând să numească direct cabinetul de miniştri, iar toată birocraţia de stat ar intra sub controlul preşedintelui. Erdogan susţine că sistemul propus de el seamănă cu cel din Franţa sau SUA şi că ar aduce stabilitate în contextul tensiunilor cu populaţia kurdă, cu islamismul extremist şi al războiului din Siria vecină, care a provocat un aflux imens de refugiaţi către Turcia.

 

Recep Erdogan, devenit în 2014 preşedinte (o funcţie mai degrabă onorifică, având prerogative reduse), va dobândi atribuţii executive totale şi va putea rămâne în postul cel mai înalt al statului turc până în anul 2029.

 

Criticii lui Recep Erdogan denunţă o încercare de consolidare a puterii şi a tendinţelor autoritariste.

 

Prima măsură anunţată, care va avea însă şi ea nevoie de aprobarea populaţiei printr-un nou referendum, este introducerea pedepsei cu moartea în Turcia. Erdogan, a anunțat duminică seara începerea imediată a unui dialog cu premierul Binali Yildirim și cu opoziția naționalistă privind reintroducerea pedepsei cu moartea, transmite Reuters.