Se apropie din nou criza finaciară! Vezi ce spun specialiştii despre asta!

Data publicare: Joi, 13 Aprilie, 2017 Total: 1581 accesari

Se apropie din nou criza finaciară! Vezi ce spun specialiştii despre asta!

Aplicarea Legii salarizării unice va duce la situația în care cheltuielile statului cu salariile în sectorul bugetar vor ajunge la 12% din PIB în anul 2022, ceea ce înseamnă jumătate din veniturile colectate la bugetul de stat, și nu ar mai rămâne resurse pentru aproape nimic, a declarat, miercuri, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

"Se doreşte o creştere substanţială a salariilor în sectorul bugetar. Acum ponderea lor este de 8,4% din PIB, iar proiecţiile arată că aceasta va fi 10% din PIB în anul 2020 şi de 12% în 2020, de departe cea mai mare alocare făcută vreodată în România şi ar fi peste media europeană", a spus el, relativ la proiectul Legii salarizării publicat de PSD la începutul acestei săptămâni.

Potrivit acestuia, media europeană în ceea ce priveşte anvelopa salariilor bugetare raportată la PIB este de 10%.

"Oricum, comparaţia cu media europeană nu este relevantă, pentru că veniturile din colectare sunt mult mai mici în România decât arată media europeană", a susţinut Dumitru.

El a arătat că, în România, veniturile colectate reprezintă doar 25% din PIB, mult sub media europeană de 40%.

"Noi chiar şi la 8,4% din PIB alocare înseamnă că alocăm către salariile din sectorul bugetar 32% din veniturile colectate. Ar urma ca în 2022 aproape jumătate din ce colectăm să meargă către salariile din sectorul bugetar, ceea ce ar fi de departe cea mai mare cotă şi este ceva nesustenabil, nerealist, pentru că nu ar mai rămâne resurse pentru aproape nimic", a apreciat preşedintele Consiliului Fiscal.

În opinia sa, este evident că trebuie să creştem nivelul de colectare.

"Trebuie să înţelegem că nu ne putem compara cu media europeană ca şi cheltuieli, dacă nu ne comparăm şi ca resurse, care sunt mult mai mici", a adăugat Dumitru.

Potrivit unui document al Consiliului Fiscal, în România rata de colectare a taxelor şi impozitelor a fost de 28,1% din PIB în 2015, după care a scăzut la 26,1% în 2016 şi va fi la 25,4% din PIB în 2017 şi 2018.