Concert Cameral în Sala Ferdinand

Data publicare: Luni, 03 Aprilie, 2017 Total: 1102 accesari

Concert Cameral în Sala Ferdinand

Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean Arad vă invită  marţi, 4 aprilie, începând cu ora 18.00, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, unde va avea loc Concertul Cameral  Joseph Haydn – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce. Concertul va fi susţinut de Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Arad, sub bagheta dirijorului Dan – Marin Crişan, prezentator preotul Sorin Seviciu.

 

Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) este o lucrare orchestrală compusă în 1783 la ordinul biroului bisericii Santa Cueva de Cadiz din Spania, pentru slujba din Vinerea Mare. Preotul trebuia să citeze ultimele cuvinte a lui Hristos, ce urmau să fie acompaniate muzical. Lucrarea, publicată în 1787, a fost un mare succes în timpul vieţii lui Haydn şi a fost interpretată la Paris, Berlin şi Viena. Însuşi compozitorul, în prefaţa lucrării a spus că „pereţii, geamurile, şi coloanele bisericii în care s-a cântat au fost acoperite cu o pânză neagră, şi doar un singur candelabru care atârna în centrul tavanului întrerupea solemn întunericul”
 

Haydn a descris această lucrare ca fiind „muzică pur instrumentală, împărţită în şapte sonate, fiecare sonată urmând să dureze şapte sau opt minute, împreună cu o Introducere şi cu Terremoto sau Cutremurul. Aceste Sonate sunt compuse pe, şi sunt specifice, ultimelor cuvinte pe care Mântuitorul le-a rostit pe cruce…Fiecare Sonată, sau mai degrabă fiecare prelucrare a textului, este exprimată în exclusivitate prin muzică instrumentală în asemenea fel încât creează o impresie atât de profundă încât şi cel mai neexperimentat ascultător este impresionat”.
 

Georg August von Griesinger, prietenul şi autorul biografiei Joseph Haydn, a scris că „Haydn deseori afirma că această lucrare a fost una dintre cele mai de succes ale sale”. A fost interpretată de numeroase orchestre, şi primită de către public în mod favorabil. Haydn a mai realizat Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce în aranjament pentru cvartet de coarde şi pentru pian.

 

Program

Introducere

Sonata I -„Pater, dimitte illis, quia nesciunt, quid faciunt" ( Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac)

Sonata II - „Hodie mecum eris in paradiso" (Astăziveificu Mine în rai)

Sonata III - „Mulier, ecce filius tuus” (Femeie, iatăfiultău!)

Sonata IV -„Deus meus, Deus meus, utquid dereliquisti me”  (Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru cem-aipărăsit?)

Sonata V - „Sitio” (Mi-e sete)

Sonata VI - „Consummatum est” (Săvârşitu-s-a)

Sonata VII -„In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum” (Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul meu)

„Il terremoto” (Cutremurul)