Aprilie începe cu scumpiri la gaze, şi nu este o păcăleală

Data publicare: Sambata, 01 Aprilie, 2017 Total: 1696 accesari

Aprilie începe cu scumpiri la gaze, şi nu este o păcăleală

De astăzi, gazele naturale se scumpesc în medie cu 2 la sută pentru consumatorii casnici, potrivit deciziilor luate în ultima şedinţă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

 

De 1 Aprilie, românii nu primesc o păcăleală, ci o scumpire la gaze cu aproximativ 2 la sută. Este vorba de gazele pentru consumatorii casnici, iar scumpirea vine în urma liberalizării preţului la gazele naturale. Ministrul energiei susţine că acest lucru este necesar pentru crearea unui mediu competitiv,  transparent și echitabil, atât pentru operatorii din piață, cât și pentru consumatori.

 

Cu toate acestea, Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE) va stabili preţuri reglementate pentru clienţii casnici, dar va monitoriza şi evoluţia pieţei concurenţiale de gaze naturale.

 

„La gaze naturale este o creștere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaționale și e vorba de 2% pentru consumatorii casnici. Pentru consumatorii industrali din piața reglementată prețurile vor crește cu aproximativ 5%. Piața reglementată constituie un nucleu de 15%, în general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot să aleagă: pot să rămână în cadrul pieței reglementate, plătind tarifele care sunt în calendar, sau pot să aleagă să meargă în piața liberă și să negocieze direct un alt preț”, a spus Niculae Havrileţ, citat de realitatea.net.



Sursa: realitatea.net