Adrian Todor : Transparența este o noțiune abstractă pentru Consiliul Județean Arad

Data publicare: Luni, 27 Martie, 2017 Total: 1242 accesari

Adrian Todor : Transparența este o noțiune abstractă pentru Consiliul Județean Arad

Lipsa de transparență a devenit o chestiune de normalitate în Consiliul Județean Arad. Conducerea CJA refuză să-i pună la dispoziție deputatului Adrian Todor o serie de informații legate de Aeroportul Arad, în condițiile în care aceste informații sunt de interes public.

 

„Lipsa de transparență este o boală care afectează multe administrații județene sau locale, iar Consiliul Județean Arad nu face excepție. Consiliul Județean Arad refuză să-mi pună la dispoziție informații cu privire la demersurile făcute în ultima perioadă, pentru atragerea de noi curse pe Aeroportul Arad, pe motiv că, „corespondența Consiliului Județean Arad cu companiile aviatice europene nu face obiectul reglementărilor Legii nr.544/2001“. Am transmis o nouă adresă către CJA, prin care le-am solicitat să indice care anume sunt prevederile (articolele) Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public care justifică refuzul de a furniza informațiile respective.
 

Având în vedere, pe de o parte, faptul că, potrivit Legii nr.544/2001, informațiile pe care le-am solicitat sunt informații de interes public, iar potrivit Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare, ceea ce am solicitat nu se încadrează nici în această categorie și, pe de altă parte, ținând cont de faptul că am solicitat informațiile respective în calitate de deputat în Parlamentul României, calitate care conferă, conform Legii nr. 96/2006 republicată privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor dreptul de a solicita și de a primi informații de la autoritățile publice, i-am rugat respectuos pe cei de la CJA să dea curs solicitării inițiale.
 

Nu este posibil ca unui deputat în Parlamentul României să i se refuze accesul la informații de interes public, așa cum nu este normal ca vreunui alt cetățean al României să i se refuze acest drept. Transparența este o noțiune abstractă pentru conducerea CJA, iar atitudinea aceasta face probabil parte din noua strategie de comunicare implementată în ultimele luni la Consiliul Județean Arad. Sper ca în cele din urmă conducerea CJA să dea dovadă de înțelepciune și să pună la dispoziția arădenilor informațiile cu privire la Aeroportul Arad“, declară deputatul Adrian Todor.