Deputaţii schimbă legea "51% produse româneşti în magazine"

Data publicare: Sambata, 18 Martie, 2017 Total: 1806 accesari

Deputaţii  schimbă legea "51% produse româneşti în magazine"

Marile magazine nu mai sunt obligate să vândă produsele româneşti în spaţii speciale şi nu trebuie să mai achiziţioneze marfă pe lanţul scurt, ci prin parteneriat direct, este propunerea Comisiei pentru Agricultură de la Camera Deputaţilor.

 

"Este vorba despre o sesizare, notificare, de la Comisia Europenă pe care astăzi am dezbătut-o cu toţi beneficiarii prevederilor legii privind comercializarea produselor româneşti. Unul dintre lucrurile cerute de Comisia Europeană, pe care l-am eliminat, este cel cu spaţii de vânzare stabilite concret pentru firmele româneşti, ceea ce se face oricum în lanţurile comerciale. Sunt vizibile reclamele care duc spre aceste rafturi de vânzare distincte. Un alt lucru care a deranjat a fost acel termen "lanţ scurt" care, din păcate, se regăseşte în legislaţia europeană şi trebuia înlocuit. Am avut mai multe propuneri, iar una se referea la acel parteneriat, care a fost acceptată în mare parte acum. Cei mai mulţi dintre cei care au participat la discuţie au acceptat varianta de parteneriat între market şi producător, care pare mult mai corectă. Până acum magazinele erau obligate să cumpere de pe lanţul scurt produse, adică din apropiere, nu prin două- trei mâini, ca să traducem. Lanţul scurt înseamnă direct, între producător şi mine", a declarat Ioan Munteanu, preşedintele Comisiei pentru agricultură de la Camera Deputaţilor.

 

O altă cerinţă a Comisiei Europene a fost eliminarea procentului care obliga supermarketurile să achiziţionezede 51% din din produsele alimentare prin lanţ scurt, însă Comisia pentru agrcultură nu doreşte să se renunţe la acest procent.

 

"Când am dezbătut legea, e adevărat că am cam forţat puţin lucrurile. Din dorinţa de a fi români, de a arăta că avem 51% produse româneşti, că scrie pe toate România, am dus în extremă puţin lucrurile. E greu astăzi ca producătorii români să asigure acel 51%. Promovarea legii a fost cu acel 51%, aproape toţi românii ştiu de 51%", a mai afirmat Ioan Munteanu citat de economica.net.



O altă modificare convenită în comisie a fost renunţarea la obligativitatea etichetării "produs românesc"


Legea comerţului alimentar (150/2016)a ajuns din nou în circuitul Parlamentar după ce Comisia Europeană a început procedura de infringement împotriva României motivând că actul normativ ar putea duce la încălcarea liberei circulaţii a mărfurilor şi serviciilor.


Sursa: economica.net