Interviul săptamânii cu actriţa Giorgiana Elena Popan

Data publicare: Luni, 13 Martie, 2017 Total: 5826 accesari

Interviul săptamânii cu actriţa Giorgiana Elena Popan

Aradul se poate mândri cu mulți oameni talentați, cu voci de aur, pictori, fotografi dar şi actori. O actriță foarte talentată, cu un suflet de aur, cum rar întâlneşti, mereu veselă şi cu zâmbetul pe buze este actrița Giorgiana Elena Popan. Ea este şi o mare iubitoare de copii şi un cunoscut

storrytelling , atât în țară, cât şi peste hotare.

 

Am stat de vorbă cu ea şi ne-a povestit câte ceva din secretele unui actor.

 

Ghidul Arădean: Cum este să fii actriță , şi nu una oarecare, ci o actriță cunoscută şi peste hotare?

 

GIORGIANA ELENA POPAN: " Ce simt este ca o recunoaştere internațională, mai ales în meseria de povestitor , decât de actor, mă responsabilizează foarte mult. Trebuie mereu să fiu conştientă de  poziția mea de artist român, pe care o reprezint, mai ales când sunt plecată din țară sau când cei de afară mă urmăresc. Trebuie să fiu atentă să îmi promovez țara şi să îmi păstrez

munca mea artistică şi idealurile care mă mână."
 

 

G.A. - Ştim că eşti şi storryteller (povestitor). De când ai început să ai această pasiune pentru poveşti?

G.P.: Am descoperit această artă a povestirii prin intermediul prietenei mele Mihaela Blaga, bibliotecar şi povestitor de la Biblioteca Județeană din Arad. Ea mi-a fost primul mentor în această artă frumoasă. Apoi au urmat multe experiențe în arta storytelling-ului participând şi reprezentând Romania în festivaluri internaționale din Iran, Polonia, Kenya, Canada, Italia, Germania, Danemarca, Thailanda, Ungaria, etc."
 

 

G.A. - Ai avut o emisiune, "Trăistuța cu poveşti" , ce se întâmplă cu acest proiect ? Sunt copii care întreabă când revii pe micile ecrane.

G.P. : "Da, a fost o experiență minunată. Timp de 3 ani am învățat pe propria piele cum este să faci televiziune. Am facut multe” trăznăi” …ha ha ha..dar am şi avut răsplata din partea copiilor. Însă “boom”-ul acestei emisiuni, care devenise de succes , chiar foarte urmărită a fost în momentul în care , a început colaborarea cu prietena mea Andrada Maria Bobiş ca şi co-prezentatoare. Țin minte că mergeam pe stradă şi oamenii mă felicitau pentru emisiune şi fredonau imnul emisiunii. Hahaha!! Da, erau momente drăguțe şi chiar ne încurajau foarte mult. Din păcate , colaborarea noastra cu televiziunea s-a încheiat. Poate în viitor vom mai colabora, Dumnezeu ştie.. Oricum eu le mulțumesc lui Andrei Ando, Vasile Blidar si Izabela Vekas, pentru că mi-au dat acestă şansa de a experimenta lumea “de pe micul ecran” şi mai ales Andradei , pentru că am creat emisiuni minunate şi de calitate şi am oferit multor copii şansa să se bucure de ….copilărie. A fost frumos! "


 

G.A. -  În toamna anului 2016, împreună cu alți oameni , apropiați sufletului tău ați inaugurat, Şcoala Particulară Sf. Nicolae. Povesteşte-ne pe scurt câte ceva despre această şcoală, nou înființată în Arad.

G. P. : " Este o şcoală primară în care se predă normal, adică este parcursă programa de la Ministerul Educației şi Cercetării Ştiințifice, doar că e o şcoală care se bazează pe 2 piloni mari şi puternici: valorile creştine şi tradițiile româneşti autentice. Dorim o şcoală unde elevii să îşi păstreze copilăria frumoasă, cu un sistem de predare excelent.
 

 

G.A. - Au început înscrierile. Care este numărul maxim de copii, ce se pot înscrie?

G.P. : "Da, au început de luni, 27 februarie. Numărul maxim este de 20 de copii."
 

 

G.A. - Ce planuri de viitor ai Giorgiana?

G.P. : " Să spun multe poveşti, să dezvolt imaginea  şcolii Sf. Ier. Nicolae, să mă străduiesc mai mult…să fiu un om bun."

 
 

 

G.A. - Ce ne poți spune despre Festivalul de poveşti?

G.P. : "  Festivalul Internațional de Poveşti “Magia Cuvântului”, cea de-a VI-a ediție va avea loc în această toamnă, sfârşit de octombrie şi început de noiembrie. Vor participa povestitori din SUA, Insula HAWAII, India şi din țară. Va fi extraordinar, un timp magic în care orice poate păşi şi visa , nu contează vârsta. Povestea ne învață, ne emoționează , ne educă, ne fac mai buni şi ne dau SPERANȚĂ!! "
 

 

G.A. - Dacă ar fi să dai un sfat tinerilor care vor să se înscrie la Actorie, care ar fi acela ?

G.P. : " Păi, în primul rând nu le-aş da sfatul acesta, adică  e greu să rezişti în meseria aceasta şi şansele sunt puține. Teatrele sunt cam pline, iar în sistem independent trebuie să fii foarte hotărât şi să te ții , căci lupta e mare."
 

 

G.A. - Ce parere ai despre Teatrul din România ? Au un viitor, tinerii actori?

G.P. :  "Am foarte mulți colegi de generație, extraordinar de buni cu multe premii la activ. Tinerii actori, cred eu că au viitor numai în măsura în care  nu vor uita că trebuie să lupte, nu doar pentru propriul viitor ci şi cel al generației şi- al neamului lor. "


 

 

G.A. - Care a fost rolul pe care l-ai îndrăgit cel mai mult ?

G.P. : "Hedda Gabler din piesa cu acelaşi nume de Henrik Ibsen. Azi, rolul preferat este acela de povestitor, pentru că în acest rol pot cuprinde toate rolurile. Povestitorul este un personaj universal şi îl iubesc cel mai mult."
 

 

G.A. -  Îți dorim o primăvară minunată, încununată cu bucurii, succes şi mult noroc !

Giorgiana Elena Popan: " Doamne ajută! Vă mulțumesc mult de tot! O primăvară frumoasă şi ție !