Reţeta săptămânii - Salată de creveţi cu sos Marie Rose -de Alina Bucatoș

Data publicare: Duminica, 12 Martie, 2017 Total: 6983 accesari

Reţeta săptămânii - Salată de creveţi cu sos Marie Rose -de Alina Bucatoș






În urmă cu câţiva ani, am fost invitată să gătesc în timpul unei emisiuni speciale de Revelion, iar echipamentele de care dispuneam în platou erau aproape minime: o plită electrică improvizată şi o sursă de curent. Pentru că cei care se ocupau de emisiune doreau o reţetă cu iz festiv, am ales reţeta de faţă. Ce îmi aduc aminte cu drag şi cu zâmbetul pe buze,este însă experienţă în sine. Eram cred că pentru prima dată filmată în timp ce găteam, deci emoţiile au fost pe măsură. În jurul meu atmosfera era de sărbătoare, era ultima noapte a anului (cu toate că în mod real era de fapt început de noiembrie), lumea era fericită, se cânta, se dansa, iar în aer plutea o aromă îmbietoare de usturoi copt, unt şi creveţi.







                                 

 

Ingrediente necesare :

100 grame frunze de valeriană

100 grame frunze de rucola

100 grame ridichio tăiat fâşâi

1 morcov

3-4 usturoi

100 grame de unt

1 gălbenuş de ou

1 linguriţă de muştar dulce

1 gălbenuş de ou

1 linguriţă de muştar

200 ml ulei,

zeamă de lămâie,

sare,piper

2 linguri de ketchup,

1 linguriţă de sos Worcestershire,

câţiva stropi de Tabasco,

1 linguriţă coniac,

puţin pătrunjel, tocat mărunt.

20 de creveţi jumbo

 

Începeţi prin a pregătii maioneza pentru sosul Marie Rose. Într-un bol frecaţi gălbenuşul de ou, folosind o lingură de lemn,până când se omogenizează. Începeţi să adăugaţi ulei,puţin câte,puţin, amestecând în continuu. Când maioneza a devenit consistentă, adăugaţi sare, piper şi câţiva stropi de zeamă de lămâie. Adăugaţi apoi rând pe rând restul ingredientelor pentru sos, amestecând bine înainte de a adaugă următorul ingredient : ketchup, sos tabasco, sosul worchestire, coniacul, iar la sfârşit pătrunjelul. Preferabil este să lăsaţi puţin sosul la rece, înainte de a monta şi a servii salata.
 

Morcovul se curaţă şi se dă prin răzătoare. Se amestecă apoi într-un bol frunzele de salată,morcovul şi câteva picături de zeamă de lămâie.
 

Într-o tigaie se topeşte untul, iar când este încins, se pune usturoiul tocat. Creveţii bine spălaţi şi curăţaţi, se prăjesc în unt, până când devin rozalii.
 

Pentru a servii salata, eu am folosit cupe de îngheţată, însă se poate folosii şi farfurii întinse, sau orice altceva doriţi. Pe fundul paharului am adăugat o linguriţă de sos, apoi o mâna bună de frunze de salată, am adăugat din nou sos Marie Rose, câteva frunze de salată şi la sfârşit câţiva creveţi calzi.