Pericol de gripă aviară!

Data publicare: Joi, 09 Martie, 2017 Total: 3232 accesari

Pericol de gripă aviară!

În  urma confirmării de către  Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a suspiciunii de influența aviară pe un cadavru de cormoran, găsit mort în zona complexului Sportiv Mureșul din municipiul Arad Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor din cadrul Prefecturii județului Arad. Acesta a elaborat un program de măsuri privind prevenirea apariției și difuzării influenței aviare.

 

În acest sens Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a întreprins următoarele măsuri:  

 

               – Au fost instruiți medicii veterinari oficiali zonali și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, cu privire la semnele clinice manifestate de păsări în influența aviară și continuarea asigurării unei supravegheri sanitare veterinare continue a păsărilor domestice și sălbatice, privind influența aviară, prin recoltarea de probe pentru examen de laborator.

 

                –Au fost instruiți  deținătorii de păsări din cele 5 exploatații comerciale de găini ouă consum și o exploatație de pui de carne, existente pe raza jud. Arad, cu privire la înăsprirea și respectarea cu stricteţe a conditiilor de biosecurite în aceste ferme; respectarea procedurilor de filtru sanitar-veterinar, supravegherea zilnică a efectivelor de păsări prvind starea lor de sănătate,  consemnarea acestor date în registrul de control zilnic.

 

Anunțarea imediată de către deținătorii de păsări, la serviciile veterinare, a oricărei modificări aparută în comportamentul păsărilor din fermă, privind consumul scăzut de hrană și apă, de până la 20%, scăderea producției de ouă cu mai mult de 5%, rata mortalității mai mare decât în alte perioade, s-au a oricărui alt semn clinic de îmbolnăvire .

 

 

Crescătorii de păsări din gospodăriile populației, sunt înștințați prin grija serviciilor veterinare și a primăriilor, despre necesitatea de a ține păsările închise în curți, pe cât posibil în spații acoperite, pentru a se evita contactul cu păsările salbatice. Pentru adăparea păsărilor nu se va folosi apa de suprafață din bălti, lacuri sau ape curgatoare, care ar putea fi contaminate de păsările sălbatice, în special de cele migratoare. Hrana și apa păsărilor din gospodării, trebuie să fie administrată în spații închise și acoperite, astfel încât să se impiedice contactul cu păsările sălbatice care pot ateriza din zbor.

 

 Anunțarea imediată de către deținătorii de păsări, la serviciile veterinare, a oricărei modificări aparută în comportamentul păsărilor, sub aspectul reducerii consumului de hrană, scăderea ouatului, slăbire, diaree, inflamația mucoaselor din zona capului, cu prezența secrețiilor, stare de abatere, precum și mortalități, ce conduc la suspiciunea de îmbolnavire.

 

Au fost înștințați deținătorii de păsări domestice despre rolul pe care il au păsările sălbatice    în difuzarea virusului influenței aviare  .

 

Cetățenii care găsesc păsări sălbatice muribunde sau moarte, au obligația de a anunța imediat medicii veterinari, în vederea recoltării de probe penru examene de laborator, sau la DSVSA Arad, tel. 0257-0281925.