Sergiu Vlad (USR): Pădurile au dispărut din cauza politicienilor din ultimii 25 de ani

Data publicare: Miercuri, 01 Martie, 2017 Total: 1799 accesari

Sergiu Vlad (USR): Pădurile au dispărut din cauza politicienilor din ultimii 25 de ani

Deputatul Sergiu Cosmin Vlad (USR) consideră că numai o legislaţie severă şi modernă poate opri defrişările ilegale. Acesta a luat cuvântul în plenul Parlamentului, în efortul de a convinge majoritatea PSD să renunțe la anularea prevederile din domeniul silvic aduse de O.U.G. nr. 51 din 2016. Ordonanța, încă în vigoare, impune sancțiuni drastice celor care îndeplinesc defectuos activități legate de exploatarea resursei forestiere.


România pierde din cauza exploatării ilegale a lemnului zeci de mii de hectare de pădure anual. Acest fenomen produce efecte nocive economiei, prin evitarea fiscalizării şi debalansează raportul cerere-ofertă prin funcţionarea unei pieţe paralele. Mai mult decât atât, este grav afectată funcţia de protecţie a pădurilor, cele care produc oxigen și ne protejează împotriva dezastrelor naturale, precum inundații și alunecări de teren. Ordonanța 51 pune în acord legislaţia naţională cu prevederile comunitare și obligaţiile asumate de România privind implementarea unui regim de sancţiuni proporţionale şi disuasive in domeniul silvic. 
 

Sergiu Cosmin Vlad ( apreciază ca absolut necesară menţinerea prevederilor O.U.G. 51 din 2016. Deputatul USR suspectează parlamentarii PSD că ar urmări de fapt, prin respingerea sau știrbirea prevederilor Ordonanței, dezincriminarea unui număr foarte mare de contravenţii pentru cei care taie ilegal milioane de metri cubi de lemn anual.
 

„Aceste sancțiuni nu se găsesc în alte legi, aşa că este evidentă intenţia de a-i scăpa pe penalii din păduri! Cum altfel să interpetăm reducerea de 10 ori a amenzilor sau neconfiscarea vehiculelor folosite la furtul de lemn? Am ajuns cu pădurile în halul pe care îl vedem pentru că timp de 25 de ani toate guvernările nu și-au făcut treaba, iar ca urmare ocoalele silvice au tolerat furtul. Prin modificarea legii de aprobare a O.U.G. 51/2016 majoritatea controlată de PSD va lăsa grupările ilegale să taie în continuare, nestingherite, pădurile din România!”, a spus Sergiu Cosmin Vlad  în discursul din Parlament.