PROHIBIŢIA LA PESCUIT 2017-SFATURI PENTRU PESCARII ARĂDENI

Data publicare: Marti, 28 Februarie, 2017 Total: 10111 accesari

PROHIBIŢIA LA PESCUIT 2017-SFATURI PENTRU PESCARII ARĂDENI

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Ministerul Mediului a emis in 23.02.2017 Ordinul nr.12/144/2017(publicat in M.O.139/23.02.2017) privind stabilirea perioadelor si zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii in anul 2017.

 

Ordinul a fost emis avându-se în vedere Referatul de aprobare nr. 299 din 16 ianuarie 2017 al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și Referatul de aprobare nr. 106.275 din 14 februarie 2017 al Direcției biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, luând în considerare prevederile: art. 12 alin. (4) și (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, aprobată cu modificări și completări de Legea nr. 317/2009, cu modificările și completările ulterioare.

 

Din cuprins am selectat prevederile care intereseaza pescarii din municipiul Arad dar si din judet.

 

Astfel la CAPITOLUL I referitor la zone si perioade de prohibitie :

conform Art.1(1) :Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie - 30 mai inclusive.

 

conform Art.4 : Se declară zone de protecție pentru resursele acvatice vii:

 

Astfel la : 500 m amonte și aval pe axul albiei minore, în zona podurilor, peste cursurile de apă care au cel puțin un punct de sprijin în albia cursului de apă;
precum si: râul Mureș în zona municipiului Arad, între cartierele Micălaca și Subcetate (zona dintre podul rutier și podul CFR).


În aceste zone se interzice pescuitul începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 15 martie fără a aduce atingere perioadei de prohibiție instituite la art. 1

 

conform Art.5 : Se declară zone de refacere biologică/zone de protecție pentru resursele acvatice vii următoarele:

 

la Art.5 (kk) se precizeaza : râul Mureș, municipiul Arad, în zona balastierelor "La Vulpe" și " Del Bono", tot timpul anului.

Astfel la CAPITOLUL II referitor la specii si perioade de prohibitie :

 

conform Art. 7 (1) : Se interzice pescuitul comercial, recreativ și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice, după cum urmează:

 

a) știuca, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 martie inclusiv, cu respectarea prevederilor art. 1;(nota autorului: pana in 30 mai inclusiv)

 

b) pietrarul (Zingel zingel), fusarul (Zingel strebel), ghiborțul de râu (Gymnocephalus baloni), cernușca (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus), șalăul vărgat (Stizostedion volgensis), aspretele (Romanichtyis valsanicola), pecarina (Pecarina demidoffi), guvidul de baltă (Proterorhinus marmoratus), guvidul (Neogobius syrman), zglăvoaca răsăriteană (Cottus poecilopus), lostrița (Hucho hucho), mihalțul (Lota lota) și caracuda (Carassius carassius), precum și alte viețuitoare acvatice incluse în anexele nr. 4A și 4B la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, tot timpul anului;

 

e) păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu și păstrăvul fântânel, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 30 aprilie inclusiv și din 15 septembrie până pe 31 decembrie;

g) capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana), pe o durată de 62 de zile, în perioada 1 iulie-1 august inclusiv.

 

La CAPITOLUL III-Dispozitii finale :

 

 - conform Art.9(1): Caracteristicile tehnice și condițiile de folosire a uneltelor și metodelor de pescuit comercial sunt cele prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 449/2008 privind caracteristicile tehnice, condițiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial și metodele de pescuit comercial în apele maritime și continentale, cu modificările și completările ulterioare.

 

 - conform Art.9(2) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1), dimensiunile minime ale peștilor și altor viețuitoare acvatice vii care pot fi pescuite sunt cele prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 342/2008 privind dimensiunile minime individuale ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, pe specii, care pot fi capturate din mediul acvatic.

Pescarii sportivi trebuie sa cunoasca si se respecte prevederile din Legea 317/2009 :

 
a) în apele curgatoare si statatoare din zona montana, numai cu o singura undita cu maximum doua cârlige sau cu o lanseta;

 

b) în apele din zona colinara si de ses, pe tot cursul Dunarii si pe bratele sale, în Delta Dunarii, cu maximum 4 undite sau 4 lansete cu câte doua cârlige fiecare;

c)  în apele teritoriale ale Marii Negre, cu maximum doua undite, doua lansete sau o taparina, cu câte 10 cârlige fiecare;


d)pescuitul salmonidelor în apele de munte este permis numai cu momeli artificiale;

e)în apele din zona colinara si de ses, pe Dunare, în Delta Dunarii si în apele maritime un pescar sportiv poate retine din captura maximum 5 kg de peste/zi sau numai un singur peste, daca greutatea lui depaseste 5 kg.

 

Pescarii sportivi trebuie sa cunoasca si se respecte prevederile OUG 342/2008 referitor la Dimensiunile minime, in centimetri, ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, care pot fi capturate din mediul acvatic :

 


  

Avat (Aspius aspius)                                                    

30 cm

 

Babuşcă (Rutilus rutilus)                                              

15 cm

 

Batcă (Blicca bjioerkna)                                              

15 cm

 

Biban (Perca fluviatilis)                                               

12 cm

 

Crap (Cyprinus carpio)                                                  

35 cm

 

Caras (Carassius auratus)                                              

15 cm

 

Cosac (Abramis sp.)                                                    

25 cm

 

Clean (Leuciscus cephalus)                                              

25 cm

 

Fusar (Aspro streber)                                                   

12 cm

 

Morunaş (Vimba vimba)                                                   

25 cm

 

Mreană (Barbus barbus)                                                  

27 cm

 

Oblete (Alburnus alburnus)                                             

12 cm

 

Plătică (Abramis brama)                                                

25 cm

 

Păstrăv (Salmo sp.)                                                    

20 cm

 

Roşioară (Scardinus erythrophtalmus)                                   

15 cm

 

Scobar (Chondostroma nasos)                                             

20 cm

 

Somn (Silurus glanis)                                                  

50 cm

 

Şalau (Stizostedion sp.)                                               

40 cm

 

Ştiucă (Esox lucius)                                                    

40 cm

 

Raci (Astacus sp.)                                                      

9 cm

 

Scoică de rau (Unio pictorum)                                           

8 cm

 

Broaşte (Rana sp.)                                               

30g/buc

 

 

A consemnat & Foto : Viorel Musca