Reţeta săptămânii : Pâine umplută – de Alina Bucatoş

Data publicare: Duminica, 26 Februarie, 2017 Total: 9340 accesari

Reţeta săptămânii : Pâine umplută – de Alina Bucatoş

De pâine mă leagă cele mai frumoase momente din copilăria mea. Bunica făcea cea mai bună pâine din lume, iar ziua de copt ,care venea o dată pe săptămâna, era o zi de o importantă egală cu venirea lui Moş Crăciun. Aveam voie să mă joc cu aluatul, iar bunica ne făcea “pupeze”. O pâinică, care avea întietate la cuptor. Era o pâine ca oricare alta. Nu o diferenţia decât forma, faptul că era coaptă pe o frunză de viţă de vie, şi emoţia aşteptării ei.
 

Mi-a plăcut întotdeauna să fac pâine. Magia prin care drojdia, face pâinea să dospească mă uimeşte şi în ziua de astăzi, iar sentimentul de a crea cu mâinile tale ceva atât de delicios, este pentru mine inspirant ori decâte ori aş repeta experienţă. În urmă cu doi ani, am avut o perioada de câteva luni în care nu am mai cumpărat pâine din supermarket. În schimb însă în fiecare seară, făceam câte o specialitate de pâine. Reţeta de mai jos am creat-o în perioada respectivă.
 
 

 

Ingrediente necesare :

1 plic de drojdie uscată

100 ml de lapte călduţ

1 linguriţă de zahăr

Puţin ulei

300 grame de făină+extra pentru frământat

1 ou

100 grame de piept de pui

100 grame de unt

1 ardei roşu

1 ardei galben

1 legătură de ceapă verde

2-3 căţei de usturoi

1 linguriţă de muştar dulce

50 ml ulei de măsline

Cimbru

Sare şi piper


 
 

 

Mod de preparare :
 

Într-un vas de sticlă, amestecaţi bine drojdia uscată cu uleiul şi zahărul, până când obţineţi o pastă omogenă fără cocoloaşe. Adăugaţi apoi laptele, omogenizaţi şi acoperiţi cu un prosop sau folie de plastic. Lăsaţi maiaua, într-un loc călduros, timp de 15 minute sau până când îşi dublează consistenţă.
 

Într-un bol,puneţi făina şi sarea. Faceţi o grămăjoara în mijloc şi turnaţi maiaua crescută. Frământaţi bine, până când obţineţi un aluat ferm, însă nu tare. La nevoie adăugaţi făină sau apa călduţă. Acoperiţi aluatul cu un prosop şi lăsaţi la crescut pentru 45 de minute-1 oră. Între timp, pregătiţi umplutura.
 

Tăiaţi ceapa verde rondele, iar ardeiul roşu şi galben fâşâi subţiri.
 

Spălaţi pieptul de pui, şi îl tăiaţi în cuburi sau fâşăi mici. Într-un fas adăugaţi pieptul de pui,muştarul dulce,cimbru, usturoiul tocat, sare şi piper. Frământaţi bine carnea, pentru a se pătrunde bine aromele şi lăsaţi la rece minim 20 de minute.
 

Într-o tigaie puneţi untul la topit şi apoi adăugaţi ceapa verde. Lăsaţi la călit 1-2 minute, iar apoi adăugaţi pieptul de pui cu tot cu marinată în care a stat la rece. După 5 minute la foc mediu, adăugaţi ardeii tăiaţi fâşâi.
 

Pe suprafaţă de lucru, presăraţi făină, şi întindeţi aluatul. Puneţi umplutura în mijloc şi rulaţi, având grijă să strângeţi bine marginile şi capeţii. Ungeti cu ou bătut şi coaceţi pâinea la 180 grade, 30 de minute.