DNA şi-a anunţat astăzi bilanţul de activitate pe 2016

Data publicare: Joi, 23 Februarie, 2017 Total: 1263 accesari

DNA şi-a anunţat astăzi bilanţul de activitate pe 2016

Laura Codruţa Kovesi, a prezentat astăzi, în cadrul unei şedinţe la care a participat şi preşedinte Klaus Iohanis, raportul de activitata pe anul 2016 a Direcţiei Naţionale de Anticorupţie. La şedinţa au mai fost prezenţi şi ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazăr, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena şi preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea.
 

Laura Codruţa Kovesi a declarat că anul 2016, a fost pentru DNA un an greu, datorită atacurilor de care Direcţia a avut parte, însă consideră că cei mai importanţi aliaţi pe care îi are sunt cetăţenii românii care îşi doresc o societate clădită pe corectitudine şi respect.
 

În decursul anului 2016, au fost trimişi în judecată peste 1270 de inculpaţi prinvind faptele de corupţie : 3 miniştri, 6 senatori, 11 deputaţi, 47 primari, 16 magistraţi şi 21 directori de companii naţionale. Tot în decursul anului 2016, valoarea sechestrelor puse de DNA se ridică la 667 milioane de euro.
 

Direcţia Naţională Anticorupţie a avut şi în anul 2016, o colaborare bună cu autorităţile internaţionale. Au fost trimise peste 80 de cereri de comisii rogatorii internaţionale, privind administrarea de probe sau identificarea de bunuri. Au fost astfel sechestrate proprietăţi din Spania şi Franţa, şi s-au făcut solicitări de blocare de conturi în Cipru, Elveţia şi Germania.
 

Tot în decursul anului 2016, judecătorii au condamnat definitiv 870 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA, printre aceştia: 1 europarlamentar, 7 deputaţi, 1 senator, 1 ministru, 5 preşedinţi de consilii judeţene şi 28 primari.