Gomboţi cu brânză şi sos de vanilie

Data publicare: Duminica, 19 Februarie, 2017 Total: 9280 accesari

Gomboţi cu brânză şi sos de vanilie

Gomboţii cu brânză a fost primul desert pe care l-am pregătit, aşa că va puteţi închipui cât de ataşată sunt de reţeta această… Îmi aduce aminte de copilărie, şi de primele mele aventuri în lumea deserturilor şi a preparatelor dulci.
 

Aveam vreo 12 ani şi eram la bunici în vacanţa de vara. Afară era o vreme toridă de iulie, şi cu câteva zile în urmă făcusem cunoştinţă prima dată cu oală,cratiţă şi lumea magică a gătitului. Aveam brânză dulce la discreţie, o poftă nebună de “ceva dulce ” şi zero experienţă în a face o prăjitură sau orice altceva cu conţinut de zahăr. Părtaş la durerea mea era bunicul meu. De-a lungul anilor el a fost cel care m-a sprjinit necotentint în Aventura mea culinară. Am dat rateuri, şi nu puţine…însă vorbele lui şi încurajările lui au fost secretul meu, ceea ce m-a impulsionat să merg mai departe. Să continui. Să pot să îmi clădesc sucesul de mâine, învăţand din eşecul de ieri.
 

Reţeta de gomboţi cu brânză dulce şi sos de vanilie o am de la vecină de peste drum, care a avut răbdarea necesară să mă înveţe prima mea reţeta de desert.

 

Ingrediente pentru papanaşi:
 

500 g brânză dulce de vaci

2 ouă

2 linguri gris

1 lingură de făină

1 lingură de ulei de floarea soarelui

1 lingură unt

200 g pesmet auriu

200 g zahăr

sare

Coaja rasă de la o lămâie
 

Ingrediente pentru sosul de vanilie :

2 gălbenuşuri

300 ml lapte

5 linguri zahăr

Un baton de vanilie

 

 

Mod de preparare:
 

Se pune la fiert cam 3 litri de apă, în care se adaugă sare şi ulei de floarea soarelui.
 

Branza se frământă bine cu grisul, 1 vf de cuţit de sare, ouăle, făină, coajă de lămâie şi 150 grame de zahăr. Dacă compoziţia este prea moale se mai adaugă o lingură de gris. Aluatul de gomboti este moale şi se lipeşte puţin de mâna, însă se poate modela cu uşurinţă găluşte din el. În cazul în care nu puteţi, modela gomboţii, adăugaţi gris. Brânză din supermarket poate conţine mai mult zer/apă, fiind deci nevoie de o cantitate mai mare de gris. Pentru această reţeta eu folosesc mereu brânză dulce de casă. Când apa fierbe, se iau gomboţii modelaţi deja cu mâna,se scufundă în apă clocotită şi se lasă la fiert. Gombotii sunt fierţi atunci când s-au ridicat la suprafaţă.
 

Într-o cratiţă se pune untul la topit împreună cu 50 grame de zahăr, iar apoi pesmetul. Se lasă la prăjit 2-3 minute iar apoi, se tăvălesc papanaşii prin pesmet.
 

Într-o crăticioara se pune la fiert laptele, împreună cu miezul batonului de vanile şi batonul de vanilie. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahărul până când se obţine o spumă alb-gălbuie, iar zahărul se topeşte. Când laptele a fiert, se da la o parte batonul de vanilie, şi se amestecă cu gălbenuşurile, amestecând mereu cu ţelul pentru a nu se formă cocoloaşe.
 

Papanaşi se servesc calzi cu sos de vanilie din belşug.