Se scumpesc gazele de la 1 aprilie, şi din păcate nu e glumă

Data publicare: Sambata, 18 Februarie, 2017 Total: 1762 accesari

Se scumpesc gazele de la 1 aprilie, şi din păcate nu e glumă

Din păcate, nu cresc doar salariile în guvernarea PSD, cresc şi preţurile. Primele creşteri de preţuri sunt anunţate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei , printr-un comunicat de presă, în care anunţă că de la 1 aprilie 2017, va avea loc o creştere a preţului gazelor naturale cu un procent ce poate ajunge până la 10%. Aceeaşi autoritate însă  „linişteşte” consumatorii casnici, ei vor simţii această creştere în buzunare abia din toamnă, şi asta nu pentru că preţul nu va creşte, ci pentru că în perioada aprilie – noiembrie, consumul de gaze naturale la consumatorul casnic este scăzut, deci şi sumele vor fi mici, însă din iarna lui 2017-2018, românul va plăti din nou gazele naturale scumpite.

 

Vestea bună este că tariful la energie electrică ÎNCĂ rămâne neschimbat pentru moment, însă acest lucru s-ar datora faptului că se prevede „o perioada a anului caracterizată de un nivel crescut de hidraulicitate”, adică tradus, un an cu debite mari de apă pe râurile unde există hidrocentrale, lucru care va compensa eventualele creşteri de preţ pentru alte forme de producere a energiei electrice, însă nu ştim ce se va întâmpla din iarna lui 2017-2018 când debitele de apă vor scădea din nou.




Comunicat Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)

„Având in vedere interesul manifestat în aceste zile pentru evoluția prețurilor la energia electrica și gazele naturale, facem următoarele precizări:
 

În privința tarifelor la energia electrică aplicabile de la 1 iulie, odată cu trecerea într-o nouă etapă de dereglementare, nu estimăm o creștere  a acestora,  având în vedere că urmează o perioada a anului caracterizată de un nivel crescut de hidraulicitate,care va induce o reducere a prețului energiei electrice pe piață de natură să echilibreze prețurile mari întâlnite în luna ianuarie, luna dificilă pentru sectorul de producere.
 

Înceea ce privește piața gazelor naturale, odată cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 și în functie de evolutiapretului la gazele din productia internă, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh față de 60 lei/MWh cat este în prezent, va avea loc o modificare de preț cu aplicabilitate de la acea dată de sub 10%, estimarea noastră la acest moment fiind de  5-6 /%.

 

Consumatorii casnici finali nu vor resimți în facturi un impact consistent întrucât, în perioada verii și până aproape de sfârșitul lunii noiembrie, consumul de gaze este unul foarte scăzut. Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import iar dacă acest coș va fi structurat în așa fel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru nu poate fi decât în favoarea consumatorului casnic.”