Elita politică a Timişoarei în vizită la DNA! Ciuhandru şi Robu anchetaţi pentru deposedarea ilegală a statului

Data publicare: Vineri, 17 Februarie, 2017 Total: 1358 accesari

Elita politică a Timişoarei în vizită la DNA! Ciuhandru şi Robu anchetaţi pentru deposedarea ilegală a statului

Doi edili ai Timişoarei au fost chemaţi la DNA, după 20 de ani, pentru a răspunde acuzaţilor de abuz în serviciu şi deposedare ilegală a statului. Este vorba de actual primar Nicolae Robu şi fostul primar Gheorghe Ciuhandru. Procurori anticorupţie au estimat că prejudiciul pe care cei doi l-au adus statului se ridică la 40 milioane de euro. În urmă cu mai bine de 20 ani s-a început vânzarea unor imobile, cele mai multe tranzacţii desfasurandu-se în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Ciuhandru.

 

967 de imobile de pe rază municipiului Timişoara au fost vândute în perioada 1996-2015, de către diverşi funcţionari ai Primăriei Municipiului Timişoara, aceştia încălcându-şi atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995. Funcţionarii Primăriei au vândut în mod fraudulos imobilele statului(mare parte din ele aflându-se chiar în centrul vechi alTimişoarei).

 

S-a dispus efectuarea urmării penale faţă de suspecţii :

 

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timişoara pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formăcontinuată;

 

ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timişoara, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată;

 

STAIA MARTIN, fost director în Primăria Timişoara pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată;

 

DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timişoara, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

 

STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timişoara, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

 

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane care, la data faptelor erau funcţionari în cadrul Primăriei Timişoara.

 

În jurul orei 12.00, primarul Nicolae Robu a părăsit sediul DNA şi a făcut primele declaraţii. Acesta a declarat că dosarul este voluminos şi că este pus sub acuzarea de abuz în serviciu. Din totalul de 1000 de imobile vândute ilegal, 2 apartamente fiind vândute ilegal chiar în timpul mandatului său. Acesta afirmă că nu ştie în ce circumstanţe a fost efectuată tranzacţia şi că în 2013 chiar el a sesizat Parchetul şi Poliţia Timişoara,reuşind să recupereze în instanţă 3 imobile tranzacţionate de „mafia imobiliară” din Timişoara.

 

Anterior declaraţiei lui Nicolae Robu, fostul primar Gheorghe Ciuhandru a comunicat presei că în ultimii ani municipalitatea timişoarenă a vândut peste 1300 de imobile naţionalizate, însă documentele ar fi fost avizate juridic în baza Legilor 112 şi 10 , şi că acuzaţia de abuz în serviciu ar fi un…reproş clasic…

 

Procurori anticorupţie îl anchetează pe fostul edil timişoarean de vânzarea ilegală a 60 de imobile. Gheorghe Ciuhandru a concluzionat spunând că nu a făcut altceva decât să semneze nişte acte care au avut deja viza juridică şi cea de oportunitate din partea aparatului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.