Proiecția de gală a filmului ”La drum cu tata”, la Cinema Arta din Arad (FOTO)

Data publicare: Duminica, 05 Februarie, 2017 Total: 4649 accesari

Proiecția de gală a filmului ”La drum cu tata”, la Cinema Arta din Arad (FOTO)

Sâmbătă, 4 februarie, ora 19:00 a avut loc  proiecția de gală a filmului ”La drum cu tata”, la Cinema Arta din Arad. La proiecție a fost prezentă Anca Miruna Lăzărescu(regizor), împreună cu actorii Răzvan Enciu, Alex Mărgineanu și mare parte din echipa care a lucrat la film, inclusiv dintre cei care au luat parte la filmările din Arad și Timișoara, în toamna lui 2014. Au fost prezenţi si prezentaţi numerosului public, care a făcut ca sala să fie arhiplină, chiar ţi copiii care au filmat în unele scene, dar şi adevărata Neli, protagonista care a inspirit o parte a scenariului.
 

Imaginile foto care sunt postate în galleria foto vorbesc de la sine …
 

Comunicatul producatorului
 “Filmul este un road movie a cărui acțiune începe în 1968 la Arad.
 

 Mihai și Emil sunt doi frați de origine româno-germană ce au un singur lucru în comun: grija pe care i-o poartă tatălui lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, este medic si, cu inima ușor îndoită, informator al securității. Pare să se fi împăcat cu viața sa din România ceaușistă. Emil luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl mai poate salva. 


Cei doi, împreună cu tatăl lor, pleacă spre Dresda - cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul. Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreptau spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriați este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană” ne spune producatorul filmului.. 
 

„La drum cu tata” are, însă, şi un puternic accent autobiografic, după cum spune şi regizorul Anca Miruna Lăzărescu: „Eu am crescut cu această poveste. Aceasta este povestea tatălui meu. Tatăl meu în 1968 avea 18 ani. În 1968 s-a dus în RDG cu familia unde au fost întâmpinați de tancurile sovietice“.
 

Anca Miruna Lăzărescu locuiește în prezent în Germania și este regizor și scenarist. Multe dintre filmele la care a lucrat au fost premiate internațional.
 

Rolurile principale sunt interpretate de Alex Mărgineanu ,Răzvan Enciu, Ovidiu Schumacher (Cocoșul decapitat, Primăvara Bobocilor, De ce trag clopotele, Mitică?, Drumul Oaselor) și de actrița de origine germană Susanne Bormann .



“La drum cu tata” a avut deja premiera în Germania unde a fost extrem de bine primit de public și de presa de specialitate, fiind de asemenea cumpărat pentru distribuție în Ungaria.
 

În prima săptămână filmul va putea fi văzut în București, Arad, Brașov, Botoșani, Caransebeș, Cluj, Constanța, Deva, Focșani, Gura Humorului, Iași, Reșița, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Mureș, Timișoara și Vulcan.


„La drum cu tata” a  intrat în cinematografe din 3 februarie, iar la Arad va putea fi văzut la Cinema City Atrium Mall în fiecare zi de la ora 19 .

 

A consemnat & foto : Viorel Musca