Transelectrica a notificat guvernul că România este în situaţie iminentă de criză energetică (Video)

Data publicare: Duminica, 15 Ianuarie, 2017 Total: 2545 accesari

Transelectrica a notificat guvernul că România este în situaţie iminentă de criză energetică (Video)

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre care permite Transelectrica, în calitate de operator de transport şi de sistem în domeniul energiei electrice, să pună în  aplicare, în cazul unei situaţii de criză pe fondul condiţiilor meteo extreme, a unor măsuri graduale de siguranţă, care includ limitarea consumului de energie electrică pe zona industrială, precum si reducerea sau sistarea exporturilor.

 

”Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice ţară care îşi respectă populaţia poziţionează siguranţa acesteia înaintea orcărei marje de profit.  Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia ci un plan B la care putem apela în cazul în care situaţia o cere” spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

 

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrică, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN".

 

Ministerul Energiei susţine că s-au înregistrat defecţiuni asupra capacităţii de producţie a unor grupuri energetice.

Acelaşi minister precizează că, în conformitate cu Legea energiei, este obligat să dea curs notificării operatorului de transport şi sistem.

 

Hotărârea aprobată joi îi permite Transelectrica să poată pune în aplicare, „doar în cazul unei situaţii de criză”, măsuri graduale de siguranţă, în funcţie de nivelul ameninţării.
 

Aceste măsuri presupun, între altele, trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranţa funcţionării atât a reţelei de transport de energiei electrică cât şi a reţelei de transport a gazelor naturale.
 

Măsurile permit reducerea sau anularea exporturilor de nergie electrică, însă aceste măsuri nu ar afecta contractele anterioare ale companiilor româneşti, ci ar împiedica doar realizarea de exporturi suplimentare.


 




Sursa: ziarul financiar/ digi24