Victor Ciorbea, fostul premier în perioada CDR, pe atunci adversar deschis al PSD, astăzi un apropiat al acestora, actualmente Avocat al Poporului, s-a răzgândit de dragul lui Liviu Dragnea şi, pentru că acesta are o problemă cu legea, s-a gândit să-i dea o mână de ajutor şi să conteste legea la CCR care nu-i permite lui Dragnea să ocupe fotoliul de premier.
Argumentaţia prin care Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, contestă la Curtea Constituţională legea care interzice unui condamnat penal să fie membru al Guvernului contrazice nu doar jurisprudenţa constantă a CCR, ci chiar argumentele pe care Victor Ciorbea le-a exprimat, în faţa CCR, în speţe asemănătoare.
Un mic preambul, iată o alta dovadă a "răzgândelilor" lui Ciorbea, evident în funcţie de interesul de moment!
De ce spunem că s-a răzgândit Ciorbea? Pentru că în cazuri similare, acesta, deşi era tot în aceeaşi functie de Avocat al Poporului, a avut o abordare total diferită.
Este vorba de cazul din anul 2014 a lui Gheorghe Drânceanu, funcţionar în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) din Piatra Neamţ, a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru o fraudă cu fonduri europene pe care o comisese anterior angajării la ADRNE, pe când lucra la Consiliul Judeţean Iaşi.
Agenţiile de Dezvoltare Regională, opt la număr, sunt au statut de utilitate publică, înfiinţate cu scopul de a implementa programe regionale. În legea lor de funcţionare, 315/2004, se prevede că nu pot fi angajate persoane care au suferit condamnări penale. Ca urmare a condamnării, Gheorghe Drânceanu a fost concediat. El a atacat în instanţă decizia de concediere şi a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a prevederii în baza căreia a fost concediat. Drânceanu a susţinut că i-a fost încălcat dreptul constituţional la muncă, întrucât concedierea sa a avut drept temei exclusiv articolul din Legea Agenţiilor de Dezvoltare Regională, şi nu abateri de la locul său de muncă.
Prin Decizia 55 din 2015, Curtea Constituţională a respins însă excepţia, arătând că articolul criticat are scopul de a proteja funcţiile din cadrul Agenţiilor de Dezvoltare Regională şi că dreptul la muncă nu vizează obligaţia statului de a garanta accesul tuturor persoanelor la toate profesiile.
Ce spunea atunci acelaşi Victor Ciorbea?
„Avocatul Poporului susţine că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Se arată că textul criticat are ca scop descurajarea săvârşirii de fapte penale de către persoanele care doresc să ocupe funcţii în cadrul unor organisme nonguvernamentale de utilitate publică. Se susţine că interdicţia reglementată prin prevederile art.22 alin. (2) din Legea nr.315/2004 are un caracter rezonabil, persoanele vizate putând ocupa alte locuri de muncă. Este reţinut faptul că, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, semnificaţia dreptului prevăzut la art.41 alin.(1) din Constituţie este aceea că orice persoană este liberă să aleagă locul de muncă pe care îl doreşte, fără nicio discriminare, dacă îndeplineşte condiţiile legale impuse pentru respectiva profesie sau activitate. În plus, se subliniază că libertatea alegerii profesiei, meseriei şi a locului de muncă nu presupune dreptul oricărei persoane de a exercita orice profesie sau meserie, oricând şi în orice condiţii”.
Acum, se pare că Ciorbea s-a răzgândit, Dragnea probabil are un statut mai special în viziunea aceluiaşi Avocat al Poporului, altfel se explică greu o schimbare de atitudine cu 180 de grade.
Internauţii s-au revoltat pentru această “răzgândire” a lui Victor Ciorbea şi au demarat o petiţie online pentru concedierea acestuia, pe care, până la ora la care scriem acest articol, au semnat-o deja peste 113.000 de români, iar numărul este în permanentă creştere.
Vezi aici conţinutul petiţiei!