Prea puțini dintre noi știu care este lelgătura dintre bradul de Crăciun și sărbătoarea în sine. De multe ori am auzit răspunsuri precum ”e de design” sau ” e doar un cadou de la Moș Crăciun pentru copii”, greșit.
Bradul, ca și copac, a fost introdus de mii de ani în diferite ritualuri pe care le faceau ștrămoșii noștri. Ei îl foloseau deoarece credeau că are ceva special fiind verde tot timpul anului.
Mai târziu, undeva prin sec al XV-lea se spune că popoarele apropiate de România au început să asocieze bradul cu sărbătoarea Crăciunului. Unii istorici susțin că cei care l-au împodobit pentru primele dăți au considerat bradul cel mai potrivit copac pentru a marca nașterea domunui.
Probabil vă întrebați de ce ?
Ei bine se spune că aceștia credeau că forma sa triunghiulară reprezintă Sfânta Treime iar culoarea verde pe tot parcursul anului reprezintă viața veșnică.
Bradul a fost împodobit în diferite moduri până s-a ajuns la podoabele din ziua de azi. Acum sute de ani se foloseau mere, nuci și castane vopsite, diferite dulciuri făcute în casă și multe alte obiecte considerate potrivite pentru a înfrumuseța bradul.
În România, folosirea bradului de Crăciun și împodobirea acestuia a luat o amploarea mai mare la începutul secolui al XX-lea