Concert inedit de serenade, susținut de Ansamblul de suflători al filarmonicii arădene

Data publicare: Sambata, 17 Decembrie, 2016 Total: 1425 accesari

De la serenada secolului al XVIII-lea şi cel mai profund şi în acelaşi timp dezinvolt propagator al ei, Wolfgang Amadeus Mozart, la influenţele şi expresiile cele mai rafinate, regăsite şi materializate în partituri semnate de coloşii secolului următor - Antonin Dvorak, Charles Gounod sau Richard Strauss - seara de sâmbătă, 17 decembrie 2016, de la ora 19.00, reprezintă o istorie în rezumat a unuia dintre cele mai agreate genuri ale muzicii universale.


Cameralul programat în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr.19 este o iniţiativă semnată de dirijorul PedroNegrescu şi surprinde, în spaţiul alocat audiţiei, evoluţia serenadei de la prototipul mozartian, oglindit în Serenada nr. 12 în do minor, K. 388, la Mica simfonie a lui Charles Gounod, o serenadă în travesti, creată conform standardelor marelui clasic, dar şi influenţele acestuia prezente în Serenada în re minor op. 44 de Antonin Dvorak sau în paginile de recunoscută precocitate ale Serenadei op.7 de Richard Strauss.


Introduse ca elemente de culoare pe parcursul inspiratului documentar sonor, versiunea pentru ansamblu de alamă a Micii serenade K.525, dar şi aceea a unui număr de inspiraţie vocală, Alleluia, din motetul Exsultate, jubilate, K. 165 de Wolfgang Amadeus Mozart, completează seara concertistică prin prezenţa Cvintetului de alamă al Filarmonicii de Stat Arad.