13 migranţi din Irak şi trei călăuze depistaţi de poliţiştii de frontieră de la Nădlac

Data publicare: Marti, 06 Decembrie, 2016 Total: 1526 accesari

În cadrul unei acţiuni pentru combaterea migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac au depistat treisprezece cetăţeni din Irak, 4 adulţi şi 9 copii, solicitanţi de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din ţară, cu ajutorul a trei călăuze de origine irakiană.
 

În data de 05.12.2016, în jurul orei 23.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac, judeţul Arad au declanșat o acțiune specifică pentru combaterea migrației ilegale, ocazie cu care au identificat, pe raza localităţii de frontieră Nădlac, 13 persoane (9 copii şi 4 adulţi) de origine asiatică ce au coborât din trei autoturisme care se deplasau în regim de taxi. 
 

Polițiștii de frontieră au procedat la oprirea autoturismelor și la legitimarea șoferilor, constatându-se că aceştia sunt trei cetăţeni români, angajaţi ai unei firmei de taximetrie. Totodată, s-a stabilit că persoanele care au coborât din cele trei autovehicule sunt cetăţeni irakieni, solicitanţi de azil în Romania, patru dintre ei fiind adulţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 38 de ani şi 9 minori, cel mai tânăr având 7 luni.
 

Pe timpul legitimării celor în cauză, poliţiştii de frontieră au observat un alt autoturism, înmatriculat în Austria, care staţiona nejustificat în apropiere şi în care se aflau trei persoane. S-a procedat la legitimarea celor în cauză, ocazie cu care s-a stabilit că aceştia sunt Shaker G., cetăţean irakian, cu rezidență în Austria, însoțit de doi pasageri, Rebaz A. și Hawree O., posesori de documente de calatorie  eliberate de autoritatile austriece si italiene, care au intrat legal in tara în baza documentelor personale.
 

Având suspiciuni cu privire la prezența acestora în zona de frontieră, cei în cauză au fost conduși la sediul sectorului pentru continuarea verificărilor.
 

La cercetări, s-a stabilit că solicitanţii de azil intenționau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o țară din spațiul Schengen, iar Shaker G, Rebaz A. și Hawree O. urmau să-i sprijine în acțiunea ilegală. De asemenea, șoferii de taxi au declarat că au fost contactați de Rebaz A. pentru a transporta grupul de migranți până în apropierea frontierei.
 

Poliţiştii de frontieră arădeni au întocmit migranților  lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar celor trei călăuze sub aspectul săvârşirii infracţiunii de călăuzire, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.