Vineri, 11 noiembrie 2016, la Sbiu a avut loc Simpozionul ”FR.I RAINER”, ediția de toamnă, dedicat personalității Gheorghe Lazăr – erudit iluminist sibian, promotor al școlii românești și prestigios îndrumător al culturii autohtone.
Evenimentul s-a desfășurat sub egida a două instituții de renume din țara noastră – SOCIETATEA ACADEMICĂ DE ANTROPOLOGIE, filiala Sibiu și ACADEMIA ROMÂNĂ – COMISIA DE ANTROPOLOGIE.
Societatea Academică de Antropologie își asumă rolul de verigă între toate formațiunile științifice și culturale cu scop și tematică antropologică (care studiază fenomenul ”om”) organizate atât în țară cât și în străinătate.
Tema general abordată de către cei care au susținut miniconferințele – profesori universitari, membri ai celor două instituții și conferențiari a fost legată de Antropologie și Educație.
”Antropologia și educația sunt două domenii intrinsec legate, ce au în prim plan omul în dubla sa ipostaza bio-culturală. Transmiterea de informații intra și inter generaționale constituie una dintre condițiile de supraviețuire în lumea animală. Omul, prin capacitatea sa de simbolizare, dă valoare acestor informații, dezvoltă competențe pentru folosirea și transmiterea lor, transormându-le în cultură. […..] este important să se țină cont și de caracteristicile morfo-fiziologice specifice etapelor ontogenetice ale ființei umane, ce îi condiționează dezvoltarea psihică și capacitatea de integrare socială.” – descrie simplu Dr. Cristiana Suzana Glavce, CS 1 Institutul de Antropologie ”Fr.I Rainer” al Academiei Române, Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, Membru titular al Academiei de Științe Medicale, Director fondator al Societății Academice de Antropologie.
Printre cei care au luat cuvântul în cadrul simpozionului îi amintim aici pe:
- Prof.univ.dr. Dobrescu M. Emilian – ”Reforma educației europene și autohtone”;
- Prof.univ.dr. Bucur Corneliu Ioan – ”Cultură și educație”;
- CS 1 dr. Glavce Cristiana – ”Metode antropologice în educație”;
- CS dr. Popescu Adrian Petre – ”Precursorii Mesianismului pozitiv și Gheorghe Lazăr”;
- lector univ.dr. Sălcudeam Minodora – ”Nativii digitali ca produseri în lumea noilor media. Provocări actuale pentru educația românească”;
- dr. Șpan Maria – ”Educație vestimentară la Gura Râului”;
- drd. Copăcean Mihai – ”Autoagresiunile adolescenților de azi. Intervenția psihologului!”;
- dr.ing. Iuga Maria Virginia – ”O șansă și un început: Școala duală, prima generație”;
- conf. univ.dr. Necula Constantin Valer – ”Gheorghe Lazăr – Icoana pedagogului modern”.
S-au prezentat lucrări cu tematici diverse - educație, sănătate, muncă, tehnologia modernă ș.a. - linia mediană constituind-o interesul acordat tinerei generații, preocupările pentru o educație formală pragmatică, cu exemple clare și concrete de proiecte inițiate, în derulare și/sau duse la bun sfârșit. În sală au luat cuvântul două reprezentante a elitei adolescentine din Sibiu, dovezi vii că ceea ce se întreprinde în rândul tinerilor are și va avea rezultate și impact major asupra întregii comunități românești pe termen lung.
Investiția în copii începând cu clasele primare și, îndeosebi, din clasele gimnaziale, este de o importanță crucială. Acest lucru se poate realiza, printre altele, prin congruența a trei elemente cheie: Atitudinea în formarea educației, Tăria de caracter și Conceptul de suflet în învățământ. Toate acestea dau Rostul în viață – parafrazare din lucrarea prof.univ. dr. Bucur Corneliu Ioan.
Printre conferențiarii care și-au susținut lucrările îl amintim pe dr. Paul Alexandru – liber practician în medicină veterinară, cercetare, consultanţă în învăţământ, autor al tratatului de ethologie şi sociologie comparată om-animal, primul de acest fel din lume intitulat ”Despre cunoaștere și natura umană”. Este o onoare pentru orașul Arad să fie reprezentat în acest mod la unul dintre cele mai importante evenimente la nivel național!
Întreaga manifestare a fost prezidată de o prezență impunătoare a unui om cu o istorie remarcabilă atât în lumea antropologilor cât și în însăși istoria României: CONSTANTIN BĂLĂCEANU STOLNICI - om de știință român, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România. Este, de asemenea, Director de Onoare al Institutului de Antropologie "Fr. I. Rainer" al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie. La cei 93 de ani ai săi dă dovadă de o luciditate, coerență, atenție activă fenomenală! Argumentele exemplificate din istorie, îndemnurile la acțiune la care adaugă acel ”cum”, ”ce” și ”de ce” să faci lucrurile într-un anumit mod, stau mărturie că ar trebui imortalizat pentru veșnicie. Toți cei care au avut onoarea de a împărți același aer cu acest ”fenomen pur românesc” ar trebui să se considere mari privilegiați ai soartei!
Felicitări organizatorilor, Dr.MD Andrei Kozma – Director Științific al Comisiei de Antropologie al Academiei Române, Membru (as) al Academiei Oamenilor de Știință din România, Președinte fondator al Societății Academice de Antropologie, respectiv Dr.ing. Francisc Szombatfalvi-Torok – Lector universitar Universitatea ”Lucian blaga” Sibiu / inspector șef I.T.M. Sibiu, membru fondator al Societății Academice de antropologie, pentru această reuniune a elitei românești din sfere largi precum educația, știința și sănătatea.
Mai multe informații legate de activitatea desfășurată în cadrul Societății Academice de Antropologie găsiți accesând linkul: www.antropology.ro
A.Finişan