România acum 80 de ani văzută prin obiectivul unui fotograf neamţ: Fotografii impresionante!

Data publicare: Duminica, 20 Noiembrie, 2016 Total: 2175 accesari

În 1933, apărea la Leipzig, sub semnătura fotografului Kurt Hielscher, albumul fotografic România, un album fascinant care avea să surprindă atmosfera anilor interbelici așa cum puține albume asemănătoare au făcut-o.


Hielscher spunea că în anul 1931 a fost invitat de către Guvernul român să călătorească în România și să realizeze un album fotografic, așa cum făcuse pentru Germania, Spania, Italia și Țările Nordice. Elementul surprinzător a fost când un scriitor cunoscut l-a întrebat de ce își pierde timpul cu o astfel de lucrare și, mai ales, ce o să găsească deosebit în România.


Kurt Hielscher a fost un fotograf german, cunoscut prin albumele sale fotografice realizate în perioada Primul Râzboi Mondial și în perioda interbelică, inedite la acea vreme. Kurt Hielscher era originar din Silezia. A străbătut mai multe state europene, realizând albume cu imagini de călătorie: Spania, Italia, Iugoslavia, Danemarca, Norvegia dar şi România. Lucrarea sa despre România este unul dintre cele mai complexe și profesioniste albume fotografice realizat despre țara noastră în acele timpuri. Albumul a fost publicat în 1933 și prefațat de Octavian Goga.

Probabil același lucru și-l spun mulți care nu cunosc această țară nici în prezent, iar asta scoate în evidență faptul că despre minunățiile din România se știe prea puține. Pe lângă toate părțile negative de aici, întâlnești oameni cu un suflet mare, locuri care sunt învăluite în povești, tradiții și obiceiuri nemaiîntâlnite în alte părți.
 

De altfel, tot Hielscher preciza că: "Dar pe lângă mulțumirea pe care am simțit-o, lucrând, m-a cuprins și durerea că întreg poporul român este amenințat de un dușman crunt, căci de cultura acestei țări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizației care înăbușe orice viață plină de coloare. Așa își pierde treptat, un popor cu simț artistic, străvechea sa înfățișare."