Aradul, la primul eveniment cultural organizat în parteneriat cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021

Data publicare: Vineri, 04 Noiembrie, 2016 Total: 2046 accesari

Miercuri seara, în prezenta autorităţilor locale, reprezentate de doamna Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad şi a reprezentanţilor Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală 2021, a fost vernisată expoziţia „Un drum cât o sută de vieţi”, semnată de artista Renee Renard. Expoziţia organizată de muzeul arădean, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Arad, deschide seria evenimentelor culturale de la Arad, organizate în cadrul proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Evenimentul este debutul programului „Reflections”, (al cărui curator este artista Renee Renard și care are ca temă principală reconstituirea memoriei individuale a locuitorilor Timișoarei), din cadrul proiectului de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.
 

Expoziția are ca temă descoperirea rădăcinilor și a istoriei familiei artistei care provine din urmașii coloniștilor germani și francezi stabiliți în Banat, în secolul XVIII. Istoria individuală a familiei (bunici deportați în Rusia, străbunici deportați în Bărăgan, tată condamnat la muncă forțată la Canal, mamă exmatriculată din facultate) este pusă în contextul unei istorii colective asemănătoare pentru perioada de după cel de-al doilea război mondial (aproximativ 68.000 de persoane deportate în Rusia, 40.320 de persoane deportate în Bărăgan, 100.000 persoane condamnate de-a lungul anilor la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, un număr considerabil de tineri exmatriculați din instituțiile de învățământ superior).


Este povestea familiei mele franceze din Tomnatic, cu rădăcini în Lorena secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele şi scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid. O târzie, dar absolut răvăşitoare înţelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat „plecare”, „despărţire”, „dezrădăcinare”. Deportările bunicilor în Rusia, ale străbunicilor în Bărăgan, ale tatălui la Canal. Dedublarea la care eşti în pemanenţă supus, atunci când eşti nevoit să trăieşti după cum vrea ISTORIA. Dar o la fel de profundă înţelegere a faptului că te poţi întoarce „acasă” chiar dacă acolo nu te mai aşteaptă nicio casă; că puterea credinţei şi supravieţuirea Spiritului te salvează chiar şi atunci când Istoria pare să nu-ţi mai dea nicio şansă” - a declarat artista Renée Renard, în deschiderea evenimentului de la Arad.

 

Expoziţia este deschisă publicului până duminică, 13 noiembrie, iar în perioada 8-10 noiembrie Complexul Muzeal Arad va organiza mai multe workshop-uri pentru elevii arădeni, pe tema istoriei familiei, primii care s-au arătat interesaţi de această tema fiind elevii Liceului „Adam Muller Guttenbrunn” Arad (prof. Eduard Kramer şi prof. Eugen Ghiţă).